16.10.2024 / 16:00 BiH - Radev u posjeti BiH

Bugarski predsjednik: Prvi smo priznali BiH, uz vas smo

Susretom s članovima Predsjedništva BiH počela je danas dvodnevna službena posjeta bugarskog predsjednika Rumena Radeva Bosni i Hercegovini, nakon što je bugarski šef države dočekan svečanom ceremonijom ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Nakon susreta obratili su se medijima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u obraćanju medijima nakon susreta sa bugarskim predsjednikom kazao da je ovo njihov treći susret u ovoj godini.

"BiH i Bugarska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Bugarska je 1992. godine prva priznala nezavisnost BiH, a prijateljske veze postoje i od prije. Prva bosanska kraljica bila je Bugarka Dorotea. Naše države žele da intenziviraju saradnju. Posjeta Radeva je doprinos tome. Želimo još snažnije veze između naše dvije države. Bugarska je članica EU i NATO-a, a to su i naši ciljevi.

Od strateške je važnosti da se BiH poveže sa članicama EU i NATO-a. Imamo jako dobru i bilateralnu i multilateralnu saradnju, želimo tako i nastaviti. Bugarska i BiH imaju dobru ugovornu regulativu.

 Brojne su mogućnosti za jačanje saradnje. Bilo je i govora o otvaranju linije Sarajevo-Sofija. Na ekonomskom planu imamo pozitivne trendove, a saradnja može biti na puno većem nivou, da što bolje povežemo naše države. U prošloj godini smo skoro 100% uskladili našu vanjsku politiku sa politikom EU. Radevu sam se zahvalio na misiji bugarskih vojnika u ALTHEA-i, ali i njemu lično na ogromnoj podršci BiH", kazao je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović se zahvalila Radevu na posjeti. Kazala je da se govorilo i o povezivanju univerziteta dvije zemlje.

"Imali smo otvoren razgovor kada je u pitanju naše kretanje ka EU", kazala je.

"Ovo je prijateljska posjeta. Mi smo ZA za put ka EU i za to nam treba pomoć prijatelja. Kada je u pitanju NATO, nemamo iste stavove oko članstva", kazala je Cvijanović. "Ne slažemo se ovdje oko mnogih stvari, ali se trebamo fokusirati na ciljeve u kretanju ka EU", rekla je Cvijanović.

Rumen Radev, predsjednik Bugarske, kazao je da mu je zadovoljstvo biti u lijepom Sarajevu, zahvalio je na pozivu i toplom prijemu. "Naše zemlje su povezane historijskim vezama"; rekao je i podsjetio na bugarsko priznanje BiH. "Mi smo prešli dug put, ali naši odnosi su primjer našeg prijateljstva. Tu sam da ga potvrdim i izrazim našu volju da aktiviramo politički dijalog na svim nivoima, jer je on neophodan za razvoj odnosa u svim oblastima od obostranog interesa"; kazao je Radev i u ime bugarskog naroda i svoje lično izrazio saučešće porodicama poginulih u poplavama.

"BiH nije sama. Bugarska ostaje angažovana i na nacionalnom nivou i kao članica EU stoji vam na raspolaganju za pomoć na sanaciji šteta. To je naša ljudska obaveza", kazao je.

"Govorili smo i o sigurnosti, ekonomiji. Za nas sigurnost i stabilnost BiH je pitanje od strateškog značaja za prosperitet cijelog regiona. Uvjereni smo da je misija ALTHEA garant sigurnosti i stabilnosti", kazao je bugarski predsjednik i dodao da je bilo riječi o razmjeni na nivou visokih vojnih škola dvije zemlje.

"Održali smo produbljene razgovore o nizu tema, ekonomiji. Ona je godinama u usponu, ali ekonomska razmjena ima daleko veći neiskorišten potencijal. Pored memoranduma, važno je i da potpišemo memorandum o uzajamnoj zaštiti investicija", kazao je. "Bugarski biznis može da nađe mnogo jače prisustvo u vašoj zemlji, na čemu moramo raditi. Razmotrili smo oblasti naše ekonomske saradnje. Posebnu pažnju posvetili smo turizmu, kulturi, obrazovanju, tu su brojne mogućnosti. Razmotrili smo i izazov demografske krize. Drago mi je što smo postigli zajedničko mišljenje da je najveći izazov emigracija mladih ljudi naročito, ne natalitet ili mortalitet. Moj odgovor se zove prvenstvo prava, jer kad ono postoji, postoji pravda u društvu, a mladi su osjetljivi na to. Kada postoji prvenstvo prava, postoji veća sigurnost, kultura, ekonomija, sve ono što mlade zadržava u zemlji", kazao je Radev.

"Kao rezultat pogoršane sigurnosti, EU se mnogo jače angažuje evropskom integracijom Z. Balkana i politikom integracija. Princip vlastitih zasluga, reformi koje samo vi možete učiniti ostaju princip. Želim da garantujem da Bugarska ostaje posvećena, podrška BiH, da bi put pristupanja bio gladak, da bi se izbjegle negativne lekcije. Mi smo spremni da dijelimo i jedno i drugo sa vama i nestrpljivo očekujemo da se finalizuje plan reformi kako bi predviđena sredstva u sklopu Plana rasta prispjela, jer su ona potrebna vašoj zemlji", dodao je.

Govorio je o mogućnostima koje BiH pruža u energetici. "BiH ima veliki potencijal za zelenu energiju", dodao je i zaključio da su neophodne zajedničke akcije na tom polju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo