14.10.2024 / 12:45 BiH - Dojave o bombama u školama

Vijeće roditelja KS: Gdje je sigurnost naše djece?

Vijeće roditelja KS: Gdje je sigurnost naše djece?
Foto: Vijesti.ba

Posljednje dojave o bombama u školama Kantona Sarajevo unijele su strah i zabrinutost među roditelje, učenike i nastavno osoblje, saopćili su iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

"Žalosno je što se ovakvi incidenti ponavljaju i narušavaju osjećaj sigurnosti u obrazovnim ustanovama, gdje naša djeca provode veliki dio svog vremena", poručili su.

Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo zahtijeva od nadležnih institucija da hitno preduzmu sve potrebne mjere kako bi se obezbijedila sigurnost svih učenika i uposlenika u školama.

"Potrebno je pronaći dugoročna rješenja koja će spriječiti ovakve situacije i omogućiti normalno odvijanje nastavnog procesa.

Obavještavamo javnost da će Vijeće roditelja imati sastanak s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo 15. oktobra, na kojem ćemo otvoriti pitanje sigurnosti u školama i tražiti konkretne korake i rješenja za ovaj gorući problem.

Također, pozivamo i ostala resorna ministarstva te Vladu Kantona Sarajevo da se aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja, jer sigurnost naše djece mora biti prioritet svih nadležnih institucija.

Pozivamo sve roditelje, učenike i građane da ostanu mirni i da svoje povjerenje ulože u rad nadležnih službi, ali istovremeno očekujemo brze i konkretne korake koji će nam svima vratiti osjećaj sigurnosti.

Naša djeca zaslužuju bezbrižno školovanje u sigurnom okruženju, i za to smo svi zajedno odgovorni.

Vijeće roditelja KS će nastaviti aktivno pratiti situaciju i biti glas roditelja u svim daljim koracima prema rješavanju ovog problema", saopćeno je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo