14.10.2024 / 16:46 BiH - Nakon poplava

Donesena Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće na području općine Fojnica

Donesena Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće na području općine Fojnica
Foto: Fena
Krizni štab Civilne zaštite Općine Fojnica na sjednici u ponedjeljak donio je Odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće na području općine Fojnica, koje je proglašeno u petak, 4. oktobra, zbog poplava koje su zadesile područje ove općine.

Prije donošenja navedene odluke razgovarano je o trenutnoj situaciji na terenu, odnosno o stanju u poplavljenim područjima.

Sve putne i telefonske komunikacije na području općine Fojnica su osposobljene. Snabdijevanje električnom energijom je omogućeno, a kada je riječ o javnoj rasvjeti još uvijek ima problema, ali se radi na otklanjanju istih, saopćeno je iz Općine Fojnica.

Nakon što su urađene analize vode za piće sa svih mjesnih vodovoda na području općine Fojnica, ustanovljeno je da je ispravna voda trenutno samo s gradskog vodovoda, te vodovoda Ormanov potok. Voda iz ostalih vodovoda nije za piće. JKP Šćona će u saradnji s predstavnicima mjesnih zajednica uraditi mehaničko i hemijsko čišćenje svih vodovoda, navodi se u saopćenju.

Na sjednici je bilo govora o daljnjim zaduženjima i aktivnostima na terenu, ali i o tome što je neophodno preventivno raditi na terenu kako bi se ubuduće barem djelomično spriječile ovakve katastrofe.

Također, Štab civilne zaštite Općine Fojnica zadužen je da i dalje prati i procjenjuje stanje na području općine Fojnica i na osnovu toga utvrđuje obim i potrebe za angažovanje snaga i sredstava civilne zaštite.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo