03.10.2024 / 23:21 Izbori 2024 - Centralni skup

Skup NiP-a u Visokom: Imamo rezultate koje s ponosom predstavljamo

Skup NiP-a u Visokom: Imamo rezultate koje s ponosom predstavljamo
Foto: NiP
Centralni skup Naroda i Pravde za područje Zeničko-dobojskog kantona održan je u četvrtak 3.10.2024. u Visokom.

U simbolu političke i kulturne snage srednovjekovne bosanske države Narod i Pravda zaključio je sjajnu kampanju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i građanima još jednom predstavio kandidate i politike.

Sa skupa je poručeno da Narod i Pravda već radom svojih kadrova potvrđuje da se može mijenjati, da se može popraviti trenutno stanje. Skupom u Visokom šalje se poruka da jedinstvom i znanjem, iskustvom i energijom mladosti ukaže na taj put kojim se može i u ovoj sredini učiniti iskorak u brojnim sferama života.

Emir Osmanbašić, nosilac liste NiP-a u Visokom i svojevrsni domaćin skupa u svom je obraćanju kazao kako je lista Naroda i Pravde u Visokom skup kvalitetnih i stručnih kadrova koji dolaze iz naroda i uvijek su za narod. Osmanbašić je pozvao građane da izađu na izbore i biraju kandidate političke stranke čiji su kadrovi dobili pohvale od ključnih i relevantnih svjetskih institucija.

Emir Nefić, nosilac liste Naroda i Pravde u Brezi, govorio je o problemima kategorije kojoj i sam pripada, a to su mladi. Zatražio je da birači podršku daju posebno mladim kandidatima.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković prisjetio se osnivanja i rasta NiP-a i priključivanja sjajnih, hrabrih i pravednih ljudi. BiH je opstala i opstat će, danas je jača i stabilnija, njene institucije su funkcionalnije, riječ BiH se sluša, kazao je Konaković.

„Često o tome ovih dana govorim da sa ljudima s kojima smo u vlasti nikada ne bih sjeo, ne bih volio da se nađemo u istom autobusu, ali moram. Moram jer je BiH uređena na osnovu Dejtonskog sporazuma koji nam je donio prijeko potrebni mir, ali nam je i nametnuo jednu luđačku košulju. Nijedan zakon, nijedan budžet, ništa, baš ništa, ne može da se usvoji ako ne glasaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. To obavezuje da se u politici ponašate odgovorno. Podsjetit ću da su naši prvaci nakon rata, od Alije Izetbegovića prvog, sjedili sa nalagodavcima najgorim zločina jer je tako moralo. Lahko je baviti se populizmom, sijati beznađe, ali je odgovornost graditi, ići korak po korak naprijed...“, kazao je Konaković.

Konaković je još jednom podsjetio kako su kadrovi Naroda i Pravde pokazali da im je država uvijek bila i jeste ispred interesa stranke ili bilo kojeg pojedinca. Umjesto predizborne kampanje čelni ljudi NiP-a posvetili su se jačanju institucija i međunarodnog položaja BiH, podsjetio je Konaković.

„Nama treba domaćin u Visokom. Sve što se dešava na višim nivoima oslonjeno je na temeljima na lokalnom nivou, ako su ti temelji loše i gore se sve ljulja. Večeras sam ovdje i da podržim Mirnesa koji je hrabro ušao u utrku na poziciju gradonačelnika, nama treba čvrsta, pravedna i poštena loklana vlast i zato su ovi izbori važni. Izaberite vijećnike kojima vi vjerujete, a vijećnicima je prva obaveza da komuniciraju sa ljudima. Morate cijeniti povjerenje birača koji vam daju u ovom vremenu beznađa. Nama ste najbolji kada služite svom narodu, pošteno obavljate povjerene poslove, unapređujete život ljudima“, kazao je Konaković.

Fahrudin Brkić, kandidat za načelnika Vareša, kazao je da je pred građane izašao sa listom od 13 konkretnih ideja i projekata za bolji Vareš. Svoju kampanju je fokusirao na obilazak terena a na osnovu komentara građana vlastiti program je dodatno unaprijedio. Obraćanje je završio riječima da bi načelnici morali biti u službi građana i da su građani njihovi poslodavci.

Mirnes Fatić, kandidat za gradonačelnika Visokog, kazao je da dobro poznaje probleme i prioritete građana Visokog. Bio je gradski vijećnik, a odbio je osvojeni mandat u Parlamentu FBiH kako bi svoj fokus usmjerio na Visoko.

„Iza nas su ostali realizirani veliki projekti, posebno pitanje vodosnabdijevanje, mostovi, ambulante, Kulturni centar Altindag, rasvjeta, ojačana javna preduzeća, usvojeni planski dokumenti. Vlast koju danas imamo nije uspjela okončati ni projekte koje smo mi započeli, a kamoli nešto novo. Građani Visokog ne smiju pristati na ucjene, zastrašivanja i pritiske. Građani moraju biti hrabri zbog budućnosti sebe i svoje djece. Birajte one iza kojih ne stoje tajkuni i interesne grupe. Visoko nema gradonačelnika, već ima marionetu koja je potrošila 100 miliona KM a narad i nered su na svakom koraku“, kazao je Fatić.

Podršku Fatiću pružila je i bivša gradonačelnica Visokog i aktuelna zastupnica u Skupštini ZDK Amra Babić.

„Moramo se ponovo okrenuti sami sebi, okrenuti se narodu i njegovim potrebama, našem gradu. U političkom životu tražili smo sebi slične, one koji rad eza narod, čiji su rezultati vidljivi, koji imaju hrabrost i vlastiti stav. Pronašli smo ih u Narodu i Pravdi“, kazala je Babić.

Babić je pozvala građane da podrže kandidate Naroda i Pravde a istakla je da vjeruju u dobar rezultat.

„Visoko mora ponovo postati veliko gradilište kao što je to bilo nekada, veliko gradilište infrastrukturnih projekata koji će služiti narodu a ne pojedincima“, zaključila je Babić.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo