03.10.2024 / 14:43 Izbori 2024 - Lokalni izbori

U kampanji manje skupova, ali povećano finansiranje javnim novcem

U kampanji manje skupova, ali povećano finansiranje javnim novcem
Foto: FENA

Izvršna direktorica Transparency International u BiH (TI u BiH) Ivana Korajlić naglasila je da je u kampanji pred ovogodišnje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini vidljivo manji broj zvaničnih skupova političkih stranaka, ali je povećano finansiranje skupova javnim sredstvima.

- Stranke, posebno koje vrše vlast u različitim lokalnim zajednicama, koriste različite situacije i događaje i tako zapravo organiziraju stranačke skupove. Serija je skupova za koje se ne navodi organizator niti finansijer, besplatni su za građane u tim zajednicama, a na tim skupovima pojavljuju se kandidati samo određenih političkih stranaka i na taj način promovišu - naglasila je za medije.

Tako su, kaže Korajlić, troškovi izborne kampanje višestruko viši ako bi se dodalo i koliko je javnih sredstava potrošeno da bi se organizirali ti događaji i vršila promocija kandidata javnim sredstvima kroz različite vrste kampanja, bilbordima i slično.

Izrazila je zahvalnost građanima koji su se obratili TI u BiH s prijavom nepravilnosti. Dosad su zabilježili oko 1.100 prijava građana, pristiglih putem aplikacije Reflektor.

- Pozivamo ih da nastave, i do izbora i na izborni dan, prijavljuju nepravilnosti po kojima ćemo mi dalje postupati. Svakako ćemo, nakon što izbori završe, izaći s konačnim podacima i u vezi s finansiranjem izborne kampanje, a i naknadnog poređenja i analiza sa zvaničnim finansijskim izvještajima koje podnose političke stranke - kazala je.

TI u BiH prati ponašanje političkih subjekata i njihovih kandidata u predizbornom periodu sa ciljem povećanja transparentnosti finansiranja političkih stranaka i osiguranja integriteta izbornog procesa. Zato je i provedeno terensko istraživanje, projektno praćenje ponašanja političkih subjekata u nekoliko segmenata potrošnje u političkoj kampanji.

Rezultati istraživanja troškova pokazuju da su ukupno u predizbornom periodu stranke do 1. oktobra potrošile oko 10,8 miliona KM na bilborde, reklame u medijima (televizija i štampani mediji), oglase i predizborne skupove. Kako navode iz TI u BiH, zvanični iznosi koje prijavljuju političke stranke uveliko su manji, nego su to procjene TI u BiH.

Prema procjenama TI u BiH, izbori koji će biti održani 6. oktobra u BiH bit će najskuplji lokalni izbori dosad.

 

(Vijesti.ba/ FENA)

Izdvajamo