02.10.2024 / 17:12 BiH - Govor u Tuzli

Čanak: Ko se stidi BiH kao svoje zemlje, treba da se zapita šta će ovdje?

Čanak: Ko se stidi BiH kao svoje zemlje, treba da se zapita šta će ovdje?
Foto: Vijesti.ba
Nenad Čanak, bivši zastupnik u Narodnoj skupštni Srbije i bivši predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, danas je u Tuzli proglašen počasnim građaninom ovog grada.

Čanak je danas naglasio da je sa Tuzlom povezan 30 godina i da je jedan od sedam političara iz Srbije koji su prvi doši u BiH, u vrijeme dok je rat još uvijek trajao.

„Ono što sam čuo tada, prije 29 godina i 11 mjeseci, je glasilo: Bosna se najbolje brani na tuzlanski način. Taj tuzlanski način je ono što mi u Vojvodini zovemo vojvođanski način, što u Istri zovemo istarski način, a to je ljudski način ljudi koji se između sebe razumiju. Zbog toga mi je beskonačno drago ako su me Tuzlaci prepoznali kao svog“, kazao je Čanak.

Biti antifašista je danas kompleksan i težak posao, kazao je on.

„Posao antifašiste je kao posao domaćice, vidi se samo kada nije urađen. Antifašizam je obaveza svakog civilizovanog čovjeka jer je fašizam zagađenje protiv kojeg se čovjek mora boriti svjesno“, dodao je Čanak.

Govoreći o mrziteljima svoje zemlje i onima koji zavađaju narode u svojim zemljama, kazao je kako je to brana za pitanje, gdje su pare i zašto me zavađaš sa komšijama.

„Onaj ko se stidi Bosne i Hercegovine kao svoje zemlje, treba da se zapita i zamisli šta će ovdje. Onaj ko se stidi Crne Gore i misli da ona treba da bude Srbija na moru, neka se dobro zamisli šta će u Crnoj Gori. Onaj ko Vojvodinu ne smije da nazove njenim imenom, nego je naziva sjeverna srpska pokrajina, neka se zamisli o čemu govori“, zaključio je Nenad Čanak, novi počasni građanin Tuzle.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo