02.10.2024 / 17:01 BiH - Obilježen 2. oktobar

Dan oslobođenja Tuzle: U Tuzli se svi osjećamo kao da smo ovdje rođeni

Tuzla je danas obilježila Drugi oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Teška su vremena bila tada, tešak su i danas, ali Tuzla nije nikada dozvolila sprovođenje fašitičkih ideja, neće ni danas, poručeno je iz grada soli.

Kada su tokom Drugog svjetskog rata 2. oktobra 1943. godine partizanske jednice oslobodile Tuzlu od okupatora, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u Jugoslaviji i okupiranoj Europi.

„Veoma je bitno da mi baštinimo ovakve dane, ovakve manifestacije, spomeničku kulturu iz razloga što svi mi dugujemo lokalpatriotama i čestitim ljudima koji su branili i odbranili BiH“, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Fašizam i danas dijeli ljude na ovim prostorima, a iza toga se kriju razni interesi.

„Fašizam je mutirao na raznorazne načine, a iza toga se kriju oni koji nikada nisu prihvatili ideje ravnopravnosti, etničke tolerancije, zajedničkog života. Mi živimo u nekom vremenu podjela“, rekao je Vehid Šehić, ugledni Tuzlak i predsjednik Foruma građana Tuzle.

U posljednjem ratu, od 1992-1995 godine, građani Tuzle nisu se nacionalno podijelili i to treba čuvati, poručeno je danas.

„Smatram da Tuzla treba biti primjer mnogim sredinama u BiH jer samo tako se možemo vratiti onim vrijednostima koje želimo u cijeloj BiH. Da se svi osjećamo svako na svome, svi dobro došli na svakom pedlju BiH kao što se ovdje u Tuzli svi osjećamo kao da smo odavdje i kao da smo ovdje rođeni“, poručio je iz Tuzle, Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Sve one koji se javno, jasno i glasno bore protiv fašizma, Tuzla je prepoznala i u ratu i u miru, pa je danas Nenad Čanak proglašen počasnim građaninom ovog grada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo