02.10.2024 / 12:45 BiH - Jasna poruka

Udruženja žrtava poručili Schmidtu: Odustanite od svjedočenja u Strazburu

Udruženja žrtava poručili Schmidtu: Odustanite od svjedočenja u Strazburu
Foto: Arhiv

Udruženja žrtava danas su izrazila zahvalnost na naporima visokog predsravnika Christiana Schmidta da dođe do potpisivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog Rezidualnog Mehanizma o uvođenju presudaMKSJ/MRMKS u krivičnu evidenciju presuda BiH.

- Zahvaljujemo Vam se na izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim je onemogućeno presuđenim ratnimzločincima sudjelovanje u izbornom procesu, navode i dodaju:

- Izražavamo našu zabrinutost polemikom u javnosti kojom je kompromitirano Vaše svjedočenje u predmetu Slaven Kovačević. Svjesni uloge Visokog Predstavnika u BiH koja je izuzetnovažna i često puta odlučujuća te izaziva veliku pažnjujavnosti, ali i određuje smjer kretanja naše zemlje. Imajući u vidu sve gore navedeno pozivamo Vas da odustanete od svjedočenja pred Evropskim Sudom za ljudskaprava u predmetu Slaven Kovačević.

Na kraju skreću pažnju na potrebu implementacije postojećih presuda Evropskog Suda za ljudska prava.

- Predlažemo da svu energiju uložite u implementaciju presudeSejdić/Finci i na taj način pokažete Vašu posvećenost očuvanju ljudskih vrijednosti, navode iz Udruženja.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo