30.09.2024 / 11:30 Ljepota i Zdravlje - Puni masti, šećera...

Dijetetičarka objašnjava: Izbjegavajte ova tri umaka ako želite zdravu liniju

Dijetetičarka objašnjava: Izbjegavajte ova tri umaka ako želite zdravu liniju
Foto: Ilustracija
Kremasti umaci nisu kao obični umaci. Oni našim jelima daju bogat okus, čineći ih ukusnijima i zasitnijima. Međutim, mogu sadržavati skrivene kalorije koje mogu negativno utjecati na metabolizam. Često su puni masti, šećera i prerađenih sastojaka što može usporiti metabolizam i otežati mršavljenje.

Dijetetičarka Johanna Angman upozorila je na tri takva umaka koja bismo trebali izbjegavati ako želimo vitku liniju.

1. Tartar umak

Tartar se obično priprema od majoneze, kiselih krastavaca i raznih drugih začina. Budući da je osnovni sastojak majoneza, može sadržavati značajnu količinu masti, većinom nezdravih masti iz biljnog ulja i zasićenih masti.

"Ovaj klasični umak za pržene plodove mora može imati oko 150 kalorija na otprilike 30 grama. Bogat majonezom i šećerom, tartar umak može povećati vaš dnevni unos kalorija bez pružanja bitnih nutrijenata što na kraju usporava vaš metabolizam", kaže Angman za SheFinds.

2. Umak od sira

Iako umak od sira može biti jedan od najboljih dodataka užinama i drugim jelima, zbog sadržaja zasićenih masti nije zdrav za metabolizam.

"Često se prelijeva preko tjestenine ili povrća, a može imati čak 300 kalorija ili više po prosječnoj porciji od otprilike 100-150 grama. Napravljen od sira, maslaca i vrhnja, ovaj umak je bogat zasićenim mastima, što može dovesti do povećanja tjelesne težine i usporiti vaš metabolizam", upozorava dijetetičarka.

3. Umak za Cezar salatu

Umak za Cezar salatu često se reklamira kao zdravija opcija zbog povezanosti sa salatama. Međutim, u stvarnosti, uglavnom se priprema od sastojaka kao što su majoneza, sir, žumanjci i ulja.

"Ovaj kremasti umak, koji se obično koristi u salatama, može imati od 150 do 200 kalorija na 30 grama. S bogatom mješavinom majoneze, sira i ulja, umak za Cezar salatu može dovesti do povećanog unosa masti, što ometa funkciju metabolizma i uzrokuje debljanje", zaključila je Angman.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo