29.09.2024 / 19:11 Ljepota i Zdravlje - Zdrav, u normalnim količinama

Doktorica otkrila: Evo koliko je maslaca dnevno dobro za zdravlje

Doktorica otkrila: Evo koliko je maslaca dnevno dobro za zdravlje
Foto: Ilustracija
Maslac može biti dio zdrave prehrane, ali nije preporučljivo kombinirati ga sa šećerom te je važno ograničiti količinu na 10 do 30 grama dnevno. Tako tvrdi endokrinologinja Regina Finogentova.

"Maslac se može i treba jesti. To je zdrav prehrambeni proizvod i treba ga uključiti u prehranu djece i trudnica. Termički neobrađen maslac, ovisno o prehrani i individualnim karakteristikama organizma, može se konzumirati u rasponu od 10 do 30 grama dnevno", rekla je doktorica.

Maslac se dobro slaže sa škrobnom hranom, ali loše sa šećerom. Stoga ne biste trebali pretjerivati sa slasticama u čiju je proizvodnju uključen maslac. Također se ne preporučuje kombinirana konzumacija masti životinjskog i biljnog porijekla, jer to može pogoršati probavu.

"Kada jedete maslac, poboljšava se stanje vaše kože, noktiju i kose. Nezasićene masti iz ulja održavaju elastičnost i tonus krvnih žila, glikosfingolipidi štite crijeva od infekcija, a vitamin A ublažava upale. Triptofan, koji se nalazi u mliječnoj masti, potiče proizvodnju serotonina, što znači da popravlja raspoloženje i pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti", objasnila je nutricionistica.

Sve navedene dobrobiti vrijede samo za prirodni maslac, naglasila je doktorica. Zamjene za mliječnu mast, drugi namazi i margarin nisu dobri za zdravlje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo