24.09.2024 / 08:44 Kultura - Konjic

Festival glumca: Odigrana predstava 'Moj sin samo malo sporije hoda'

Festival glumca: Odigrana predstava 'Moj sin samo malo sporije hoda'
Foto: FENA

Na Festivalu glumca BiH u Konjicu sinoć je gostovao Sarajevski ratni teatar-SARTR s predstavom ''Moj sin samo malo sporije hoda'', koja je nastala prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata.

Glumačka postavka koju su činili glumci: Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Alisa Čajić, Matea Mavrak i Enes Kozličić, konjičkoj publici su donijela priču o Miji, majci koja priprema slavlje za 25. rođendan svoga sina koji ne hoda i nalazi se u invalidskim kolicima. Mija prolazi kroz teške trenutke u pokušaju da prihvati stanje svoga sina, što se odražava i na čitavu porodicu.

Glumiti ovakvu ulogu za glumicu Snežanu Bogićević bio je, kaže, izazovan zadatak.

„To jeste bio težak zadatak za mene u smislu da pokušam shvatiti koliko odbijanje prihvaćanja te bolesti znači za nju, za čitavu porodicu, koja se samim tim i raspada. Mislim da je bilo za nju (Miju op.a.) vrijeme da se suoči sa stvarnošću, jer to znači akciju, to ne znači predao sam se, već znači kako dalje sada s ovim, da svi imaju, uključujući i sina, kvalitetan život“, navela je Bogićević.

Poznata bh glumica Jasna Diklić, koja u predstavi glumi Mijinu majku, smatra da je predstava izuzetno kvalitetna u teatarskom smislu, ali i kada je u pitanju tekst koji govori o vrlo osjetljivoj temi, o životu porodice s nepokretnim djetetom.

„To su marginalizirani slučajevi koji su stvarno zapostavljeni u nekom društvenom kontekstu i mislim da se društvo treba apsolutno više pobrinuti da ti ljudi imaju i dovoljno socijalizacije i da sudjeluju u društvenim aktivnostima. Upravo ova predstava govori o toj jednoj bolnoj temi“, kazala je Diklić.

Glumica Mirela Lambić ostvarila je ulogu Rite, Mijine sestre. Kroz predstavu uviđamo da sestre nemaju puno toga zajedničkog i da svako živi svoj život i bori se sa svojim problemima.

Program Festivala glumca BiH nastavlja se u četvrtak, 26. septembra, kada će u 20 sati gostovati Studentsko pozorište Banja Luka s njihovim pozorišnim ostvarenjem „Nakon predstave“, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo