23.09.2024 / 12:13 Kultura - Sarajevo

Bitef Dance Company s predstavom 'Ostrvo' gostuje na Balet Festu

Bitef Dance Company s predstavom 'Ostrvo' gostuje na Balet Festu
Foto: FENA

Bitef Dance Company iz Srbije gostuje na Belet Festu Sarajevo sa plesnim komadom "Ostrvo“, koju će sarajevska publika imati prilike da vidi večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo istakla je da ove godine 15 godina djelovanja obilježavaju i Balet Fest Sarajevo i Bitef Dance Company.

Istakla je da je Bitef Dance Company lider u savremenom plesnom izrazu te da u Sarajevu ima svoju publiku.

Plesni komad „Ostrvo“ bavi se temom migracija ljudi, ali bez konkretnog političkog konteksta koji bi se mogao očekivati. Bez referenci na to gdje se radnja odvija, u kom djelu svijeta, u kom vremenu ili kom narodu ti ljudi pripadaju. Konfuzija i nelagoda s kojom se likovi na ostrvu u početku suočavaju, zapravo može imati neočekivano dobar ishod.

I to je glavna dramaturška i idejna linija ovog komada, da migracija nije samo nužno tegoba i nesreća, ostavljanje nečega iza sebe i prihvatanje nečeg novog i drugačijeg, već i moguće pronalaženje novih vrijednosti i građenje boljeg i ljepšeg života.

Koreografiju, scenografiju i izbor muzike za predstavu "Ostrvo“ uradio je Stromgren, kostimografiju potpisuje Selena Orb. Igrači: Ana Ignjatović-Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Jakša Filipovac, Jovana Grujić, Vladimir Čubrilo, Katarina Anić i Dejan Bošković.

U foajeu Narodnog pozorišta prije baletne predstave biće otvorena izložba retrospektivnog festivalskog plakata Balet Festa Sarajevo.

Naredni dan, 24. septembra publici će se predstaviti Balet Narodnog pozorišta Sarajevo sa predstavama „Carmen“ na muziku Rodiona Shchedrina u koreografiji i režiji Valentine Turcu i "Bolero“ na muziku Mauricea Ravela, u koreografiji i režiji Takuya Sumitomoa.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo