03.09.2024 / 18:00 BiH - Tešanj

Okončana sezona kupanja na bazenima na Kiseljaku, rekordan broj posjetilaca

Okončana sezona kupanja na bazenima na Kiseljaku, rekordan broj posjetilaca
Foto: FENA

Prvi dan ovog mjeseca bio je ujedno i posljednji dan ovogodišnje kupališne sezone u bazenima na tešanjskom izletištu Kiseljak, tokom koje je zabilježen do sada rekordan broj posjeta - potvrdio je Feni direktor Javne ustanove Sportsko-rekreacioni centar Tešanj Nusret Ogrić.

S obzirom da je počela nove školska godina u Zeničko-dobojskom kantonu, a upravo su školarci glavni klijenti te ciljna grupa, odlučili su, dodaje, sezonu kupanja zaključiti u nedjelju, 1. septembra.

- Poučeni iskustvom iz ranijih godina, odlučili smo sezonu okončati početkom nove školske godine, jer se pokazalo da nema nekih efekata u radu kada počne škola. Možemo kazati da je sezona bila izuzetno uspješna, odnosno najbolja od kako su prije četiri godine obnovljeni te ponovo u funkciju stavljeni bazeni na Kiseljaku.

- Prodali smo 10.319 ulaznica, od čega je oko 6.100 posjetilaca bilo dječijeg uzrasta, a oko 4.200 odraslih - kazao je Ogrić.

Preduzeće je, dodaje, ove godine nastavilo s ulaganjima u ove bazene, za koje su nabavili i oko 110 kvadratnih metara specijalne podloge švedskog proizvođača Bergo, kojom su obrubili bazene.

To je, dodaje, osim vizuelnog efekta, doprinjelo i da voda u bazenima bude čišća, a time olakšala i posao održavanja radnicima tog preduzeća.

- Podloga nas je koštala oko 7.000 KM, ali sva ulaganja koja smo imali isplatila su se zbog ovako velike posjete. Proteklih smo godina imali, najviše, oko 7.500 posjeta u toku sezone, a ove smo godine nekoliko dana imali i do 600 kupača. To je, ipak, za kapacitete naših bazena puno, jer bi idealno bilo da imamo oko 300 kupača. Ali, očito su velike vrućine ove godine utjecale na tako veliku posjetu, ali i sva ulaganja koja smo imali u ove bazene proteklih pet-šest godina - ističe Ogrić, napominjući da su poslovali pozitivno te da će ostatak novca utrošiti u obogaćivanje sadržaja i zanavljanje oštećenih ležaljki.

Preduzeće je, dodaje, zbog uvećanja svih troškova, ove godine bilo prinuđeno da uveća i cijene ulaznica. Tako su djeca, do 18 godina starosti, umjesto dotadašnjih 2, ulaznice ove godine plaćali po 3 KM, a odrasli su, umjesto 4, cjelodnevnu ulaznicu plaćali 6 KM. Komplet od dvije ležaljke i jednog suncobrana koštao je dodatnih 10 KM.

Zbog poskupljenja, omogućena je bila i kupnja sezonskih ulaznica, koje su za djecu koštale 60 KM, a za odrasle 120 KM. Međutim, dodaje Ogrić, nije bilo prevelikog interesa te je ukupno prodato samo 10-ak sezonskih ulaznica.

- S obzirom kako je sezona tekla i koliko je bilo dana pogodnih za kupanje, jasno je da su se mnogi pokajali što nisu kupili sezonske karte. Ponovo smo organizirali i besplatnu školu plivanja za djecu, koju je ove godine prošlo 102 djece te koju smo organizirali u pet grupa po pet dana. Imali smo i školu plivanja za odrasle, koju smo održavali nakon zatvaranja bazena, iza 19 sati, a odazvalo se 40-ak naših sugrađana. Žene su bile agilnije - kaže Ogrić.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo