20.09.2024 / 20:53 BiH - Velika pobjeda istine i pravde

Enciklopedija Britannica promijenila članak o genocidu u Srebrenici nakon pisma ministra Konakovića

Enciklopedija Britannica promijenila članak o genocidu u Srebrenici nakon pisma ministra Konakovića
Foto: Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pismo Enciklopediji Britannica reagirajući na članak koji je napisao R. Jeffrey Smit pod nazivom „Srebrenički masakr“.

Ministar je u pismu, među ostalim, naveo da je na Enciklopediji Britannica, čija je glavna misija pružanje globalnih obrazovnih resursa zasnovanih na činjenicama, članak R. Jeffreyja Smita pod naslovom “Srebrenički masakr” s nepravilnim i netačanim terminima koji su u suprotnosti sa brojnim međunarodnopravnim dokumentima.

„Podsjećam da su Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslavija i mnogi nacionalni sudovi utvrdili da je ratni zločin koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995 zločin genocida. Ovo ne može biti stvar pristrasnog tumačenja jer je pravna činjenica zasnovana na međunarodnom pravu i nizu presuda međunarodnih sudova. Štaviše, ove godine u maju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 11. juli proglašava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, jasno priznajući, na najvišem međunarodnom forumu, kao takav genocid u Srebrenici. Shodno tome, upotreba izraza “masakr” nije u skladu sa sudski potvrđenim i međunarodno prihvaćenim terminom genocid u Srebrenici. Nejasni izrazi kao što su “masakr” ili “sukob” i slično, direktno potkopavaju i vrijeđaju žrtve i stoga podržavaju politiku poricanja koja je još uvijek rasprostranjena. Apelujem na Vas, kao na Liderski tim globalno priznate i cijenjene Enciklopedije Britannica, i vaše urednike da prihvate navedene činjenice i da s pravom isprave termin “masakr” u “genocid“, stoji, između ostalog, u pismu ministra Konakovića.

Na pismo je odgovorio Trejsi Grant, glavni urednik Enciklopedije Britannica, koji je naglasio da je u obraćanju ministra Konakovića dat uvjerljiv argument te da veliki dio svijeta ovu neizrecivu tragediju smatra genocidom, kao i kada je riječ o podacima o broju izgubljenih života. Istaknuo je da je članak o ovoj temi ažuriran na britannica.com te da se može naći na linku https://www.britannica.com/event/Srebrenica-genocide.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo