4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

01.09.2024 / 12:00 BiH - Legendaran jedinica

Obilježena 30. godišnjica formiranja Jurišnog bataljona 'Tigar' 502. brigade

Obilježena 30. godišnjica formiranja Jurišnog bataljona 'Tigar' 502. brigade
Foto: FENA

U Bihaću je svečano obilježena 30. godišnjica formiranja Jurišnog bataljona „Tigar“, jedne od najelitnijih jedinica u sastavu 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ova jedinica, poznata po svojoj hrabrosti i predanosti, prvi put je postrojena 1. septembra 1994. godine u kasarni Grmeč, kada su u njen sastav ušle sve izviđačko-diverzantske jedinice 502. Viteške brigade, ranga vodova i četa.

Na čelo bataljona postavljen je major Fuad Sadiković, koji je jedinicom komandovao do kraja rata. Njegovo vodstvo i odlučnost, uz hrabrost i požrtvovanost pripadnika bataljona, učinili su „Tigar“ jednom od najvažnijih jedinica u oslobađanju i obrani bihaćkog regiona.

Bataljon "Tigar" je učestvovao u borbenim djelovanjima u okviru operacije „Grmeč 94“, tokom koje je oslobođena kasarna Grabež odakle je agresor godinama teškom artiljerijom tukao civile u Bihaću. U periodu do kraja rata, „Tigar“ je bio uključen u sve ključne borbene akcije, uključujući i slom tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, te oslobodilačke operacije „Sana 95“.

Svečana akademija povodom ove značajne godišnjice okupila je brojne bivše pripadnike bataljona, njihove porodice, prijatelje, kao i predstavnike lokalnih vlasti.

Obilježavanje godišnjice formiranja Jurišnog bataljona „Tigar“ predstavlja podsjećanje na slavne dane borbe za slobodu i nezavisnost, te je prilika za iskazivanje poštovanja prema onima koji su svojom hrabrošću i požrtvovanjem omogućili da Bihać ostane slobodan grad.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo