15°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

14.09.2024 / 14:01 BiH - Direktor MC Srebrenica

Suljagić se oprostio od Harmona: Njegovo zalaganje pamtit će generacije

Suljagić se oprostio od Harmona: Njegovo zalaganje pamtit će generacije
Foto: Arhiva
Predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica izrazio je duboko saučešće porodici i prijateljima Marka Harmona, bivšeg tužioca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji je preminuo nakon duge i teške bolesti.

"Mark Harmon ostat će zapamćen kao hrabar i predan tužitelj čija je neumoljiva potraga za pravdom pomogla da odgovorni za neke od najgnusnijih zločina u modernoj historiji odgovaraju. Tokom 17 godina posvetio je svoj život istragama i procesuiranju ratnih zločinaca na Tribunalu, a posebno je napisao prvi nacrt optužnica protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Njegov rad bio je ključan u privođenju pravdi optuženih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući ključne osobe u genocidu u Srebrenici", objavio je Suljagić na društvenoj mreži X.

Dok razmišljamo, dodaje, o naslijeđu Marka Harmona, podsjećamo se na duboki utjecaj koji pravda može imati i na važnost onih koji su posvetili svoje živote njenom ostvarivanju.

"Ova izvanredna ličnost, kakav je bio Mark Harmon, ostat će zapamćena i kao svjetionik nade za preživjele koji su tražili pravdu za svoje voljene. Njegovo zalaganje za vladavinu prava i njegov doprinos međunarodnoj pravdi pamtit će generacije koje dolaze. Ostajemo mu vječno zahvalni za sve što je učinio za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici", istakao je Suljagić o Harmonu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo