15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.09.2024 / 16:45 BiH - Divan gest

Samir i Samira ustupili svoju kuću s bazenom djeci s poteškoćama u razvoju

Samir i Samira ustupili svoju kuću s bazenom djeci s poteškoćama u razvoju
Foto: Nezavisne novine

Samir i Samira Ćerimagić, bračni par iz Donjeg Čičeva kod Trebinja, ustupili su besplatno svoju kuću sa bazenom, velikim dvorištem i vrtom Udruženju djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja, gdje će se ubuduće rekreirati i održavati radionice.

"Bila je to ideja koja nam je došla iznenada, pa sam pozvao nadležne u ovom udruženju koji su to sa radošću prihvatili, a radost predstavlja i mojoj supruzi i meni kad vidimo nasmijana lica ove djece koja kod nas uživaju", kaže Samir.

Budući da je Donje Čičevo udaljeno četiri kilometra od centra grada, ovaj prostor predstavlja pravu oazu za djecu, gdje se, kako kažu Ćerimagići, mogu obavljati i rođendani, igrati djeca i uopšte organizovati druženja svih generacija.

Ovoga su ljeta, dodaju, inače imali veliki broj gostiju jer imaju i apartmane za rentanje, a parovi s djecom su naročito bili oduševljeni, pišu Nezavisne.

"Ovaj prostor zaista ima potencijal, na mirnom je mjestu, mi imamo i svoje domaće sokove koje pravimo i poslužujemo - od mrkve, šljive, nane, cvekle, odnosno svega što nama uspijeva u vrtu i što mi uzgajamo", kaže Samir, koji i imanje i cjelokupan kompleks održava sam sa suprugom.

Ćerimagići su od početka, kada su ovdje kupili kuću koja je bila u dosta lošijem stanju, najprije renovirali i dogradili dio kuće, a zatim uradili i bazen i dvorište, a ideju o rođendaonici i mjestu okupljanja su dobili u toku gradnje.

Dijana Ilišković, fizioterapeut i koordinator Servis centra u Udruženju "Sunce nam je zajedničko", potvrdila je da su sa radošću i zahvalnošću prihvatili ponudu Ćerimagića.

"Nama i našoj djeci mnogo znači kad izađemo uopšte u prirodu jer u Centru imamo potreban i adekvatan prostor, ali nam nedostaju upravo odlasci u prirodu i aktivnosti u prirodi", kazala je Iliškovićeva.

U kompleksu Ćerimagića su, osim korištenja bazena i igraoničkog dijela na travi i u zelenilu, gdje su trambolina, golovi za fudbal i drugi rekviziti, postavljeni i stolovi sa stolicama namijenjeni za posluženje i odmor, ali i sto za stoni fudbal u zatvorenom dijelu, a ovdje se mogu odvijati i radionice različitog tipa, poput slikanja, vajanja u gipsu i sličnih vještina.

U Udruženju "Sunce nam je zajedničko" napominju da su u posljednjih nekoliko godina imali, zahvaljujući Gradskoj upravi i JU "Bazeni", odlaske na otvoreni olimpijski bazen "Banje", gdje su, uz adekvatne propusnice, roditelji mogli odvesti djecu u bilo koje vrijeme koje im odgovara, što se pokazalo vrlo korisnim, pa su se tim više obradovali što će moći koristiti i ovaj bazen sve dok to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo