5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

31.08.2024 / 16:28 BiH - Prvi put osvojili zlato

Konaković razgovarao sa mladim matematičarima, članovima olimpijske ekipe BiH

Konaković razgovarao sa mladim matematičarima, članovima olimpijske ekipe BiH
Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sastao se 31. augusta 2024. godine u Sarajevu sa mladim bh. matematičarima koji su na ovogodišnjoj 32. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IOM) održanoj u Velikoj Britaniji osvojili tri zlatne, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje, te tako ostvarili više nego izvanredan uspjeh.

Na ovom najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu mladi matematičari iz Bosne i Hercegovine su po prvi put osvojili zlatne medalje:

Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo,
Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i
Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje.
Ostali članovi bh olimpijskog tima postigli su takođe izuzetno zapažene rezultate:
Harun Alibegović, Richmond Park Schools Sarajevo, učenik 4. razreda srebrna medalja,
Adnan Osmić, Druga gimnazija Sarajevo, 1. razred, bronzana medalja i
Naida Gavranović, Druga gimnazija Sarajevo, 4. razred, bronzana medalja.

Važno je napomenuti da je ovo prvi put da su svi učenici/takmičari iz BiH osvojili neku od medalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman našeg tima, 13. mjesto u konkurenciji od 108 zemalja.

Uz članove ovogodišnje olimpijske ekipe na sastanku su bili i Adisa Bolić, voditeljica ekipe, te Admir Beširević i Amar Kurić, svi bivši olimpijci, koji u sklopu Udruženja matematičara Kantona Sarajevo organizuju Školu matematike za nadarene učenike i matematičke kampove koje pohađaju nagrađeni mladi matematičari.

Ministar Konaković je čestitao mladim matematičarima zahvalivši im se u ime Bosne i Hercegovine ali i u svoje lično ime jer je njihov uspjeh ispisan zlatnim slovima i ujedno podstrek za daljnji rad i zalaganje za sve slojeve bh. društva, a kako bi mladi ljudi ostvarivali uspjehe i pridonosili razvoju Bosne i Hercegovine te stvaranju još boljih uslova za rast i razvoj nauke, obrazovanja, ekonomije i svih drugih oblika i karakteristika dobrih i jakih državnih zajednica, kakva treba da bude i Bosna i Hercegovina, i ostajali u svojoj zemlji i gradili je kroz nove uspjehe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo