5°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 20:00 BiH - Poginulo 180 rudara

Nesreću u rudniku Dobrnji preživio je samo Smajl: 34 godine ne spavam!

U Dobrnji kod Tuzle danas je obilježena 34.godišnjica stradanja 180 rudara 1990. godine, a čija je prosječna starost bila 27 godina.

Porodice, prijatelji, komorati i brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježje. Jedini koji je čudom preživio nesreću je Smajl Imamović.

„Kad god ovaj mjesec nastupi, ja sam u depresiji. Drugo, 34 otkako se desilo, a ja 34 godine ne spavam“, rekao je Imamović.

Iza stradalih rudara je ostalo 365 djece. Među njima i Damir Brašnjić koji je tada imao šest godina.

„To što se desilo te kobne 1990. godine, samo meni je poznanica. Kada dođe ovaj dan, iako sam bio dijete, sva ta sjećanja se vrate u moje misli i vjerujete, ovo je jedan od najtežih dana u mom životu u toku godine“, ispričao je Damir.

Oni koji su i danas svjedoci nesreća, pričaju da je to težak posao, mora se raditi. Član čete za spašavanje je Adnan Delić koji je učestvovao u potrazi za rudarom Asimom Šehanovićem koji je prije nekoliko mjeseci život izgubio u jami Rudnika „Mramor“.

„Vrlo stresno je to uticalo na nas, okolinu, naše porodice, na društvo. Nije lako. Ali idemo dalje, borimo se. Tuga ostaje, bol ostaje. Ali takav je poziv. Nema nazad, moramo naprijed“, izjavio je Delić.

Kao i svaki put na ovu tužnu godišnjicu, sindikati upozoravaju na nezavidan položaj rudara i rudnika.

„Čujemo, slušamo da će se uvoziti električna energija. Vratite te se na moje ranije izjave da će biti luksuz imati električnu energiju. Sjedit ćemo u jednoj sobi, uvozit ćemo po cijenama bog zna kakvim. Dajte što prije, danas, ne sutra, trebaju nam prijeko potrebne odluke da se stavi tačka na agoniju koja vlada. Ja znam da su to teške odluke, ali bez njih, nema budućnosti i ovo će sve kolabirati“, mišljenja je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika „Kreka“ Tuzla.

Odgovore i reakcije traži i Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

“Ne treba nama, od tih ljudi koji upravljaju i odlučuju, birokratski pristup. Nama trebaju rješenje i odluke koje će uslove rada u rudnicama podići na znatno kvalitetniji nivo od onog koji jesu“, poručuje Husić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo