6°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

13.09.2024 / 16:10 BiH - U bazi Butmir

EUFOR okončao vježbu "Brzi odgovor 24"

Ceremonija zatvaranja vježbe “Brzi odgovor 2024” održana je danas u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir.

Cilj ove vježbe, koja je počela počela 24. augusta, bio je  da demonstrira spremnost EUFOR-a i potvrdi njegovu kontinuiranu podršku partnerima u Bosni i Hercegovini u očuvanju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ovaj obiman trening uključivao je trupe EUFOR-a iz 23 zemlje članice, koje su privremeno pojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Vježba je izvedena  pod vodstvom komande multinacionalne grupacije trupa EU u BiH (EUFOR), a  cilj je bio i  poboljšanja kompatibilnosti  s jedinicama multinacionalnih snaga na Kosovu (KFOR), koje su također učestvovale u vježbi.


Više od hiljadu ljudi sa najsavremenijom vojnom opremom, oklopni transporteri, helikopteri i različita vozila, učestvovali su u različitim vježbama i vojnim operacijama, s ciljem prikazivanja spremnosti EUFOR-a za očuvanjem stabilnosti i mira u BiH.

Vojnici su prikazali vještine rješavanja kriznih situacija poput talačke krize, suzbijanja nereda, patroliranje, pratnju konvoja, medicinsku evakuaciju i izvlačenje unesrećenih putem helikoptera. Snage EUFOR-a u ovim vježbama usko su sarađivale sa Oružanim snagama BiH.

Nakon završetka vježbe, rezervne snage EUFOR-a snaga iz Austrije, Rumunije i Mađarske će se vratiti u svoje baze.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo