6°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

13.09.2024 / 18:01 BiH - "Brzi odgovor 2024"

Soreca: EUFOR-ovo prisustvo je jasan i vidljiv znak posvećenosti EU u BiH

Soreca: EUFOR-ovo prisustvo je jasan i vidljiv znak posvećenosti EU u BiH
Foto: X
Novi šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca prisustvovao je ceremoniji zatvaranja vježbe “Brzi odgovor 2024” koja je održana danas u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir.

"Čast mi je obratiti se vojnicima iz 23 zemlje, vlastima BiH i međunarodnoj zajednici na završnoj ceremoniji "Brzi odgovor 2024". Prisutnost EUFOR-a u BiH je jasan i vidljiv znak opredijeljenosti EU za BiH", rekao je Soreca.

Dodao je da je EU u 2022. godini udvostručila prisutnost EUFOR-a u BiH.

"Brzi odgovor 2024" ponovno je potvrdio EUFOR-ov kapacitet za odgovor kao multinacionalnih snaga i njegovu nepokolebljivu podršku institucijama BiH, posebno Oružanim snagama BiH, u održavanju sigurnog okruženja", poručio je Soreca.


Cilj ove vježbe, koja je počela počela 24. augusta, bio je  da demonstrira spremnost EUFOR-a i potvrdi njegovu kontinuiranu podršku partnerima u Bosni i Hercegovini u očuvanju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ovaj obiman trening uključivao je trupe EUFOR-a iz 23 zemlje članice, koje su privremeno pojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Vježba je izvedena  pod vodstvom komande multinacionalne grupacije trupa EU u BiH (EUFOR), a  cilj je bio i  poboljšanja kompatibilnosti  s jedinicama multinacionalnih snaga na Kosovu (KFOR), koje su također učestvovale u vježbi.

Više od hiljadu ljudi sa najsavremenijom vojnom opremom, oklopni transporteri, helikopteri i različita vozila, učestvovali su u različitim vježbama i vojnim operacijama, s ciljem prikazivanja spremnosti EUFOR-a za očuvanjem stabilnosti i mira u BiH.

Vojnici su prikazali vještine rješavanja kriznih situacija poput talačke krize, suzbijanja nereda, patroliranje, pratnju konvoja, medicinsku evakuaciju i izvlačenje unesrećenih putem helikoptera. Snage EUFOR-a u ovim vježbama usko su sarađivale sa Oružanim snagama BiH.

Nakon završetka vježbe, rezervne snage EUFOR-a snaga iz Austrije, Rumunije i Mađarske će se vratiti u svoje baze.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo