5°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 18:17 BiH - Tragedija za tragedijom

Stravične brojke utopljenih u bh. jezerima i rijekama ovog ljeta

Stravične brojke utopljenih u bh. jezerima i rijekama ovog ljeta
Foto: Vijesti.ba
Samo ovog ljeta u bh. rijekama i jezerima se utopilo najmanje 29 osoba... 

U Bosni i Hercegovini sve su češći slučajevi utapanja na jezerima i u rijekama.

Ove godine zabilježeno je više tragičnih slučajeva, a samo u posljednjih sedam dana, račnajući 12 migranata koji su se utopili u rijeci Drini, utopilo se najmanje 29 osoba.

Na području Ramskog jezera jučer su se utopili momak i djevojka, potvrđeno je iz Policijske stanice Prozor-Rama. Ronioci su pronašli tijelo ženske osobe A.D. (1996.), dok tijelo muške osobe Ž.A. (1992.) nije pronađeno, te se potraga nastavlja tokom današnjeg dana.U pitanju su državljani Republike Hrvatske.

Još jedna tragedija zabilježena je ove godine na Ramskom jezeru. Početkom jula mjeseca u jezeru se utopio muškarac iz Gornjeg Vakufa. Prije dva dana u tragedija i u Jajcu. Na kupalištu Brana utopili su se dvije muške osobe, starosti 61 i 22 godine.

Početkom juna u Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine, grad Konjic, utopio maloljetnik. Ronilački tim GSS Prenj je pronašao tijelo na dubini od oko pet metara.

- Na mjesto utapanja je izašao ronilački tim GSS Prenj te nakon što su locirali moguće mjesto gdje se nalazi utopljenik, iz drugog zarona su pronašli tijelo na dubini od oko pet metara. Tijelo je izvučeno na obalu i predato uviđajnoj ekipi na dalji rad. Na žalost Jablaničko jezero je odnijelo jedan mladi ljudski život – saopćeno je.

Početkom jula u jezeru Nula kod Vareša, došlo je do tragičnog slučaja utapanja 35-godišnjeg muškarca iz Breze. Tijelo stradalog muškarca, identifikovanog kao A. J. rođenog 1989. godine iz mjesta Trtorići.

Krajem jula ronioci su izvukli tijelo M. B. (25) iz jezera na Manjači. Momak je navodno ušao na dijelu gdje je plitko, a zatim je nestao pod vodom. Nekoliko sati kasnije, ronioci su ga pronašli na sredini jezera

Početkom jula u Drini kod Zvornika su se utopila dva muškarca. P.T. (44) je, prema nezvaničnim informacijama, pokušalo je da spasi lice K.T. koje je ponijela voda, nakon čega su oba nestala u Drini. Maloljetna osoba iz Bijeljine utopila se polovinom augusta također u Drini kod naselja Donji Šepak. S obzirom na to da je riječ o djetetu, identitet i godine nisu poznate javnosti.

Ronioci Specijalne policije Uprave ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su 10. jula iz brane na rijeci Bosni, u zeničkom naselju Kanal, izvukli su mrtvo tijelo 11-godišnje djevojčice.

Sedamnaestogodišnji dječak utopio se početkom augusta u rijeci Savi na području sela Međeđa kod Kozarske Dubice.

U nedjelju, 4. augusta, policijskoj stanici Fojnica javljeno je da se u prokoškom jezeru nalazi beživotno tijelo muškarca. U pitanju je bio 33-godišnji državljanin Švicarske.

Prije nepunih mjesec dana i u Bilećkom jezeru se dogodila tragedija. Tom je prilikom iz ovog jezera izvučeno tijelo mladića koji je bio 1998. godište.

Ogromna tragedija desila se i u jezeru Mandek kod Livna kada se utopio mladić, a svega par dana kasnije i njegov prijatelj je preminuo u bolnici nakon što su se ljekari borili za njegov život.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo