5°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 23:45 BiH - Blagaj

Učenici fly fishing škole postali reprezentativci BiH na juniorskom prvenstvu u mušičarenju

Učenici fly fishing škole postali reprezentativci BiH na juniorskom prvenstvu u mušičarenju
Foto: OK NOVI VAL
Učenici škole fly fishinga Filip Jarak i Adi Bjelevac osvojili prvo i drugo mjesto na prvenstvu SRS BiH za juniore u mušičarenju koje je održano na rijeci Buni u Blagaju, a taj uspjeh omogućio im je da se kvalifikuju kao reprezentativci Bosne i Hercegovine i steknu pravo učestvovanja na međunarodnim takmičenjima.

Rijeka Buna, koja je prošle godine ugostila Svjetsko juniorsko prvenstvo u fly fishingu, ponovo je bila idealna scena za demonstraciju vještina i talenta mladih ribolovaca iz cijele zemlje, saopćeno je iz Omladinskog kluba "Novi val" iz Blagaja.

Na natjecanju je sudjelovao veliki broj mladih entuzijasta, a ulov uključuje i nekoliko rijetkih primjeraka endemske mekousne pastrmke, što predstavlja poseban uspjeh.

"Najviše se ponosimo našim članovima i učenicima škole fly fishinga, Filipom Jarakom i Adijem Bjelevcem, koji su osvojili prvo i drugo mjesto na ovom natjecanju, a njihov uspjeh omogućio im je da se kvalifikuju kao reprezentativci Bosne i Hercegovine, čime su stekli pravo sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima", stoji u saopćenju.

Ovi uspjesi su, kako je navedeno, direktan rezultat njihovog napornog rada i kontinuirane edukacije koju su prošli u zadnjih osam mjeseci.

Inače, škola fly fishinga dio je regionalne kampanje "Zajedno za rijeke", koja ima za cilj promociju mušičarenja kao sporta i edukaciju mladih o očuvanju rijeka i njihovih ekosistema. Kroz ovu školu, Filip i Adi su usvojili napredne tehnike ribolova, kao i vrijednosti ekološke odgovornosti i održivog upravljanja vodenim resursima.

"Zahvaljujemo svim partnerima, instruktorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog projekta, a posebno našim mladim ribolovcima, čiji je trud i posvećenost rezultirao ovim izvanrednim postignućima. Uspjeh Filipa i Adija predstavlja veliki korak za školu fly fishinga, koja s entuzijazmom nastavlja raditi na razvoju novih generacija ribolovaca i zaštiti prirodnih bogatstava naše zemlje", poručili su iz OK "Novi val".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo