15°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

24.08.2024 / 20:36 Politika - Predsjednik HDZ-a

Čović o broju pozicija: Mnogo toga još trebamo dobiti

Čović o broju pozicija: Mnogo toga još trebamo dobiti
Foto: HDZ BiH
Lider HDZ-a Dragan Čović najavio je za naredni četvrtak sastanak stranačkih lidera, odnosno koalicionih partnera na nivou Federacije BiH.

Navodno će se govoriti o planu daljeg rada. Rekao je i da sa partnerima u Sarajevu i Banjaluci treba napraviti temelje da Plan rasta bude završen u oktobru.

- Vjerovatno ćemo se okupiti na način da budu svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti zajedno i da postavimo neki plan ispred sebe. Šta raditi do kraja godine, odnosno u narednoj jer ima puno stvari koje još treba završiti. Nećemo stati, možda smo tražili vremena da pokrenemo neke procese, da ojača povjerenje između nas i danas svjedočimo tom povjerenju kada je u pitanju Vlada FBiH. Neke stvari zato idu sporije, ali se jača povjerenje. Drugi dio sastanka ćemo probati napraviti osnovu da probamo onaj Plan rasta u desetom mjesecu i završiti, rekao je Čović.

Najavio je da će EU imati jednu izjavu o BiH, a da je na domaćim akterima da osiguraju da ocjena bude pozitivna.

- Kako bi tokom mađarskog predsjedavanja dobili otvaranje pregovaračkog procesa, rekao je Čović.

Upitan je i o imenovanju UO FTV-a i direktora FUP-a.

- Mislim da ćemo taj proces okončati u narednih mjesec dana, rekao je Čović i dodao da je nezamislivo da 15 godina nema uredništva, menadžerstva i uprave FTV-a.

On je odgovarajući na pitanje da se u javnosti govori o tome ko je više pozicija dao Hrvarima, rekao da Hrvatima ne treba niko ništa davati niti to mjeriti kroz imenovanja.

- Mnogo toga još trebamo dobiti što nam pripada kao jednakopravnom konstitutivnom narodu. Svi oni koji bi na drugi način željeli tu našu poziciju, jednostavno ne žele BiH, rekao je Čović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo