5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

09.09.2024 / 09:25 Politika - Član Predsjedništva BiH

Komšić: Neka se Plenković strpi, s Vučićem su odnosi...

Komšić: Neka se Plenković strpi, s Vučićem su odnosi...
Foto: FENA

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je govoreći o Planu rasta, rekao da je EU ponudila još jedan set pomoći BiH kako bi ekonomija države krenula na bolje.

On je rekao da su premijeri kantona dobro postavili pare.

- Nemojte da sve baš damo za tih 70 miliona. Dodik je to sve zaustavio, pa se pravio ustupak Dodiku da se briše ono što mu ne odgovara, a onda su ova četiri čovjeka koje su oni ubacili u taj koordinacioni tim zbog HDZ-ovih kantona, rekli zaustavite se nemojte baš cijelu zemlju prodati za te pare, rekao je Komšić u emisiji Istraga sedmice.

Rekao je i da Zakon o vinu isto bitan za EU put BiH.

„Ni taj zakon nije stupio na snagu. Sve je stalo osim imenovanja. Svako malo imamo najave sastanaka na kojima bi to nešto trebalo biti otkočeno. I ovaj Plan rasta je izgubljen za BiH“, kaže Komšić.

On je u šaljivom tonu prokomentarisao i da premijer Hrvatske Andrej Plenković hoće razgovarati sa Schmidtom, a da u Predsjedništvo BIH neće.

- Neće on, rekao je čovjek, neće da dođe dok sam ja tu. Nek se strpi još malo. Mene ne iznenađuje kada Plenković osporava presudu Evropskog suda iz Strazbura. Ja bih se iznenadio da je drugačije postupio, rekao je Komšić i dodao:

- To vam govori o jednoj vrsti pasivnosti Brisela kada je u pitanju odnos prema BIH, ne meni, ne patim ja za Plenkovićem, Milanovićem još manje, ali to govori o odnosu prema državi. Ja i dalje mislim da BIH i Hrvatska moraju imati najbolje moguće odnose, navodi Komšić.

On je rekao da je u solidnim odnosima i sa Vučićem i Plenkovićem.

- To je uvijek pristojno s Plenkovićem. S Vučićem imam neki odnos, čini mi se, da možemo otvoreno razgovarati o nekim stvarima i onima kojima se apsolutno ne slažemo, kaže Komšić i dodaje da sa Vučić pri uslasku u BIH uvijek najavi, za razliku od predstavnika iz Hrvatske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo