13°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 9°C

22.08.2024 / 20:43 BiH - Ćirilični park

Novi protest u Banjoj Luci, žestoke kritike Stanivukoviću

U Banjoj Luci, u parku Kupusište, održan je novi protest protiv gradnje ‘Ćiriličnog parka”.

„Dali smo gradu džentlmenski prijedlog, da se povuku i da budu ti koji slušaju građane“, kaže Dario Adamov iz Odbora za zaštitu parka Kupusište.

Sanda Vukojević rekla je da tema ove „rasprave“ sa Gradskom upravom uopće nije estetika i ljepota “Ćiriličnog parka“, već činjenica da se radovi odvijaju bez dozvole, da stanare niko nije pitao za saglasnost, da se glas građana uopće ne čuje.

„Pozivamo vas sve na Zbor građana čiji ćemo termin naknadno saopćiti. Odluke Zbora građana su obavezujuće za sve, i odluke tog organa će se morati ispoštovati“, rekla je Vukojević.

Potom će biti organizovana Građanska inicijativa za odbranu Kupusišta. Banjaluke.

“Problematično je da građani ne samo da nisu konsultovani oko uređenja parka, već ne postoji nikakva volja da se radovi obustave i pored velikog negodovanja javnosti. Dakle, građanska participacija je umrla u naletu predizbornih želja i pozdrava ka nekoj procijenjenoj, imaginarnoj grupi potencijalnih glasača, obožavatelja ćirilice”, kaže Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu.

Druga problematična stvar, ističe Kabić, jeste to što su zagovornici odbrane Kupusišta osumnjičeni za neobožavanje ćirilice, u cilju degradacije jednog od rijetkih preostalih zelenih prostora.

“U jeku kampanje, da li oni predizborne ili protiv zdravog razuma, imamo i paradoksalnu situaciju u kojoj se ,,grade” novi parkovi, ali na postojećim parkovima i zelenim površinama, koji ovim i ovakvim intervencijama zapravo umanjuju svoju zelenu infrastrukturu. Kupusište je primjer toga”, zaključuje Kabić.

Tri dana ranije, 19. avgusta održana je javna rasprava o Regulacionom planu Centar Istok, gdje su građani postavili pitanje da li je Gradska uprava izdala dozvolu za gradnju Ćiriličnog parka.

“Mi ćemo dozvolu izdati za sedam dana, čim dobijemo zahtjev” – kaže Vuk Višekruna, načelnik urbanizma.

Građani okoline Kupusišta insistiraju na informaciji koju je dalo nadležno ministarstvo. Riječ je o saznanju da je nastavak radova moguć samo uz građevinsku dozvolu.

“U sklopu izgradnje Ćiriličnog parka planirana je izgradnja parkovskih staza sa rasvjetom, kao i postavljanje skulptura u obliku slova ćirilice, pri čemu je konstrukcija slova čelična, a temeljenje te čelične konstrukcije predviđeno je na temeljnim armiranobetonskim pločama debljine 25 cm i prečnika 3 m. Za te radove potrebno je pribaviti lokacijske uslove i građevinsku dozvolu”, piše u odgovoru nadležnog ministarstva građanima.

Iz ACS studija koji je pripremio Regulacioni plan kažu da se temom Ćiriličnog parka ne bave u okviru javne rasprave, jer nisu ni bili dužni da park ucrtaju u Regulacioni plan.

“Pitanje uređenja parka, pitanje mobilijara i rasvjete, su neka sasvim druga pitanja. Ne osporavamo da gradu trebaju dozvole, ali to nije pitanje samog regulacionog plana”, navode iz ACS studija.

No, radovi u parku Kupusište ne prestaju. Trenutno su u toku pripremni radovi za temeljenje instalacija u obliku ćiriličnih slova.

“Park je raskopan. Iskopani su krateri u koje će planiraju da postave temelje za instalacije. Zvali smo Republičku inspekciju, ona kaže da će dati rok gradskoj inspekciji od 3 dana. Poslije će republički inspektor izaći na teren”, poručuju građani, vidno uznemireni.

Građani su najavili Zbor mjesne zajednice koji traži 386 ljudi, a najavljen je i protest zakazan za 22.8. u 19 sati.

"Vratite park u prvobitno stanje. Regulacioni plan nije izmijenjen i ovo je nelegalno. Ne podržavamo nikakvo kopanje i betoniranje ovdje”, poručio je Dario Adamov iz Odbora za zaštitu Kupusišta.

Na pitanje zašto se instalacija Ćiriličnog parka ne prenese u drugi park, i zašto su počeli radove prije uvida u regulacioni plan i prije izdavanja građevinske dozvole, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, nije imao komentar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo