16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

22.08.2024 / 11:33 Svijet - Brjansk

Rusija tvrdi da je spriječila novi ukrajinski tim da probije granicu

Rusija tvrdi da je spriječila novi ukrajinski tim da probije granicu
Foto: FENA

Ruske snage spriječile su ukrajinski diverzantski i izviđački tim da probije granicu u zapadnoj regiji Brjansk, oko 240 kilometara od mjesta ukrajinskog prodora u susjednu regiju Kursk, saopćio je ruski zvaničnik.

Rusija je u srijedu saopćila da su njene snage napredovale u istočnoj Ukrajini i počele potiskivati ​​ukrajinske snage u regiji Kursk, iako je viši zapovjednik upozorio da se ukrajinske snage pregrupišu za još jedan mogući napad.

Guverner Brjanska, Alexander Bogomaz, kazao je da su graničari Savezne službe sigurnosti (FSB) i ruske vojne jedinice odvratili napad ukrajinskog diverzantsko-izviđačkog tima u srijedu.

Saopćili su da se pokušaj upada desio u okrugu Klimovo, koji graniči s ukrajinskom regijom Černigov. Regija Brjansk nalazi se sjeverozapadno od regije Kursk gdje je od početka augusta u toku ukrajinski prodor.

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. augusta, u pokušaju da prisili Moskvu da skrene vojnike s ostatka fronta, iako su ruske snage nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini posljednjih dana.

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da je oborilo 28 dronova iznad ruske teritorije uključujući 13 u regiji Volgograd, sedam u Rostovu, četiri u Belgorodu, dvije u Voronježu i po jednu u regijama Bryansk i Kursk.

Požar je izbio u vojnom objektu u južnoj ruskoj regiji Volgograd nakon što je ukrajinski dron pao na njega u četvrtak, saopćio je regionalni guverner Andrej Bočarov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bočarov je naveo da nema žrtava i nije precizirao koji je objekt napadnut, ali je dodao da je napad usmjeren na područje sela Marinovka, gdje se nalazi vojna zračna baza.

Zračni nadzornik Ruske avijacije izjavio je da su u četvrtak uvedena privremena ograničenja za zračnu luku u Volgogradu, koja ne prima niti šalje avione, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo