9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 16:10 Svijet - Kodeks oblaćenja

Muzej u New Yorku otpustio tri zaposlenika jer su nosili palestinsku kefiju

Muzej u New Yorku otpustio tri zaposlenika jer su nosili palestinsku kefiju
Screenshot: X

Muzej Noguchi u New Yorku saopćio je da je otpustio tri zaposlenika nakon što su prekršili kodeks oblačenja, noseći kefiju koja je postala simbol solidarnosti s palestinskim pitanjem.

"Iako prepoznajemo da je namjera nošenja kefije izražavanje ličnog stava, također držimo da izražavanje takvog stava može povrijediti osjećaje naših različitih posjetitelja”, navodi se u saopćenju muzeja.

Muzej – koji je osnovao japansko-američki kipar Isamu Noguchi – objavio je prošlog mjeseca kodeks kojim se zaposlenima zabranjuje nošenje bilo čega što izražava “političku poruku, slogan ili simbol”.

S druge strane, Natalie Cappellini – jedna od tri otpuštena zaposlenika – rekla je da rukovodstvo muzeja koristi izraz “politički” kao oružje protiv palestinskog pitanja.

Kefija je oduvijek bila simbol palestinskog pitanja te je nose demonstranti na protestima koji se održavaju širom svijeta uz zahtjev za zaustavljanje izraelskog rata u Pojasu Gaze.

U novembru prošle godine u Vermontu su ubijena tri studenta palestinskog porijekla u napadu vatrenim oružjem koji je još pod istragom. Dvojica od njih su nosili kefije, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo