9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 17:32 Svijet - Generalni sekretar NATO-a

Jens Stoltenberg postaje novi šef Minhenske sigurnosne konferencije

Jens Stoltenberg postaje novi šef Minhenske sigurnosne konferencije
Foto: NATO
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bit će novi predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije, a tu će ulogu preuzeti nakon izdanja elitne odbrambene konklave u februaru 2025., ekskluzivno je za POLITICO potvrdila osoba upoznata s tim pitanjem.

Christoph Heusgen, koji je preuzeo vodeću ulogu tek 2022. godine, odstupit će s mjesta predsjednika, dok će bivši dugogodišnji predsjednik Wolfgang Ischinger ostati predsjednik Fondacijskog vijeća Fondacije Minhenske sigurnosne konferencije.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, glavni je sekretar NATO-a od 2014. Njega će 1. oktobra u transatlantskom vojnom savezu zamijeniti bivši nizozemski premijer Mark Rutte.

Ova uloga stavlja Stoltenberga, bivšeg norveškog premijera, na čelo ključne transatlantske institucije u vrijeme povećane zabrinutosti oko smjera rata u Ukrajini i budućnosti NATO-a nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Otkako je 1963. godine utemeljio bivši časnik Wehrmachta i član njemačkog otpora, Minhenska sigurnosna konferencija (MSC) postala je ključno mjesto okupljanja na međunarodnom konferencijskom krugu. Redovni posjetioci je u šali nazivaju "Davos s oružjem", referenca na Svjetski ekonomski forum koji se održava svake godine u Davosu u Švicarskoj.

Vrhunac izdanja konferencije 2024. bio je govor potpredsjednice SAD-a Kamale Harris u kojem je iznijela svoja stajališta o ulozi Washingtona u svijetu i NATO-u. Bilo je to prvi put da su mnogi evropski čelnici čuli tako detaljno o toj temi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo