16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

22.08.2024 / 11:04 Svijet - Mike Lynch

Identifikovana tijela izvučena iz potonule jahte, među njima i 'britanski Bill Gates'

Identifikovana tijela izvučena iz potonule jahte, među njima i 'britanski Bill Gates'
Foto: Ilustracija
Italijanska obalna straža identificirala je tijela izvučenih iz potonule luksuzne jedrilice. Među njima je i tijelo britanskog tehnološkog magnata Mikea Lyncha. Potraga za tijelom njegove 18-godišnje kćeri i dalje traje, javlja Sky News.

Identificirani su i šef banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer, njegova supruga Judith Bloomer, advokat Christopher Morvillo i njegova supruga Neda Morvillo, prenosi Index.

Podsjetimo, jutros je izvučeno peto tijelo iz olupine jedrilice. Time se ukupan broj žrtava popeo na šest, nakon što je u ponedjeljak pronađeno tijelo kuhara Recalda Thomasa.

Luksuzna jedrilica duga 56 metara, registrovana je u Velikoj Britaniji, a na njoj je u trenutku nesreće bilo 22 ljudi. Od toga 10 članova posade te 12 putnika. Izgrađena je 2008. godine u italijanskom brodogradilištu Perini.

Lynch je putovanje organizovao kako bi proslavio završetak suđenja u kojem je bio optužen da je napuhao vrijednost kompanije Autonomy.

Kako piše američki Forbes, on ju je osnovao s Davidom Tabizelom i Richardom Gauntom 1996. godine. Kompanija je razvijala softver za analizu velike količine podataka, a s vremenom su joj se među klijentima našli i Shell, BMW, ali i američka i britanska vlada.

Autonomy je prodan HP-u 2011. godine za 11 milijardi dolara, no HP je sljedeće godine izjavio kako su otkrili "ozbiljne neprimjerenosti u računovodstvu" koje su lažno napuhale vrijednost kompanije. Zbog toga su protiv Lyncha podnesene i kaznene i građanske tužbe, ali on je negirao krivicu.

Britanski ured za borbu protiv teških prevara 2013. je godine pokrenuo istragu nakon optužbi HP-a, ali istraga je zatvorena 2015. zbog nedostatnih dokaza.

Lyncha je porota u San Franciscu u junu ove godine oslobodila po svih 15 tačaka optužnice, uključujući jednu za urotu i 14 za prevaru. Time je zaključeno tromjesečno suđenje u kojemu je Lynch, koji je bio izručen SAD-u, tvrdio kako nije napuhavao vrijednost Autonomyja.

HP je dobio tužbu za prevaru protiv Lyncha u Velikoj Britaniji 2022. godine, nakon što je sudac zaključio da je HP "sadržajno" argumentovao da je Autonomy umjetno napuhao svoju vrijednost. Kompanija bi trebala dobiti odštetu, iako se očekuje da će isplata biti manja od pet milijardi dolara, koliko HP potražuje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo