11°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

21.08.2024 / 13:40 BiH - Inspekcijski nadzor

Maloljetnici radili noćne smjene u USK, jedan i smrtno stradao

Maloljetnici radili noćne smjene u USK, jedan i smrtno stradao
Foto: FENA

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona intenzivirala je inspekcijske nadzore tokom ljetnog perioda, fokusirajući se na večernje sate vikendom, posebno u petak i subotu. 

Ove pojačane aktivnosti obuhvatile su kontrolu rada i radnih odnosa, sanitarne uvjete, turističko-ugostiteljsku djelatnost te tržišne inspekcije.

Prema podacima Kantonalne uprave, inspektori su tokom protekla dva vikenda izvršili nadzor u 28 subjekata, gdje su otkrili ozbiljne nepravilnosti.

- Pronašli smo čak 21 radnika bez ugovora o radu, a posebno zabrinjavajuće je što su poslodavci u ugostiteljskim objektima i pekarama angažirali maloljetne osobe bez saglasnosti roditelja, koje su radile navečer iza 23.00 sata - ističu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona.

Ova situacija izaziva dodatnu zabrinutost jer se nedavno dogodio tragičan incident u jednom ugostiteljskom objektu u Sanskom Mostu, gdje je maloljetna osoba izgubila život na radnom mjestu uslijed udara električne energije.

Iz Kantonalne inspekcije USK naglašavaju važnost poštivanja Zakona o radu, posebno kada je riječ o angažiranju maloljetnih osoba.

-Želimo skrenuti pažnju građanima i subjektima inspekcijskog nadzora da je angažman maloljetnih osoba pod posebnim rizikom. Kazna od 10.000 KM nije zanemariv iznos - poručuju iz inspekcije, dodajući da su ovakvi nadzori ključni za zaštitu prava radnika, posebno maloljetnika, te osiguranje sigurnih radnih uvjeta.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK nastavit će s pojačanim nadzorima i u narednim mjesecima, kako bi se osigurala veća sigurnost i poštivanje zakonskih propisa u oblasti rada i radnih odnosa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo