16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

20.08.2024 / 14:09 Svijet - Španija

Umrla najstarija osoba na svijetu: Branyas je pamtila dva svjetska rata, Covid-19...

Umrla najstarija osoba na svijetu: Branyas je pamtila dva svjetska rata, Covid-19...
Foto: Screenshot
Najstarija osoba na svijetu, Španjolka Maria Branyas Morera, koja je rođena u Sjedinjenim Državama i proživjela dva svjetska rata, umrla je u dobi od 117 godina, saopćila je danas njena porodica.

“Maria Branyas nas je napustila. Umrla je kako je željela: u snu, mirno i bez boli”, napisala je porodica na njenom profilu na društvenoj mreži X.

“Uvijek ćemo je pamtiti po savjetima i dobroti”, rekli su. Branyas, koja je posljednje dvije decenije živjela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olot na sjeveroistoku Španije, prošlog je utorska objavila da se osjeća "slabo".

“Trenutak je blizu. Ne plačite, ne volim suze. I iznad svega, nemoj patiti za mnom. Gdje god da odem, bit ću sretna”, objavila je na profilu koji vodi njena porodica.
Guinnessova knjiga rekorda službeno je priznala njen status najstarije osobe na svijetu u januaru 2023., nakon smrti francuske časne sestre Lucile Randon u dobi od 118 godina.

Nakon smrti Marie Branyas, najstarija soba na svijetu postala je Japanka Tomiko Itooka, koja je rođena 23. maja 1908. i ima 116 godina, prema US Gerontology Research Group.

Branyas, koja je proživjela gripu 1918., Prvi i Drugi svjetski rat te Španski građanski rat, dobila je COVID-19 2020. samo nekoliko sedmica nakon što je proslavila svoj 113. rođendan i bila je zatvorena u svojoj sobi u domu, ali se potpuno oporavila.

Njena najmlađa kći, Rosa Moret, jednom je majčinu dugovječnost pripisala "genetici".

"Nikad nije išla u bolnicu, nikada nije slomila nijednu kost, dobro je, nema bolova", rekao je Moret regionalnoj katalonskoj televiziji 2023.

Branyas je rođena u San Franciscu četvrtog marta 1907. nedugo nakon što se njena porodica iz Meksika preselila u Sjedinjene Države. Cijela se porodica odlučila vratiti u rodnu Španiju 1915. jer je bio u toku Prvi svjetski rat, što je otežalo putovanje brodom preko Atlantika.

Put je obilježila i tragedija - otac joj je pred kraj putovanja umro od tuberkuloze, a njegov je lijes bačen u more. Branyas i njena majka nastanile su se u Barceloni. Godine 1931. pet godina prije početka građanskog rata u Španiji, udala se za ljekara.

Par je živio zajedno četiri decenije dok njen suprug nije preminuo u 72. godini. Imala je troje djece, uključujući jedno koje je već umrlo, 11 unučadi i brojne praunuke.

Manel Esteller, dio tima istraživača sa Univerziteta u Barceloni koji su proučavali Branyasin DNK kako bi utvrdili uzroke njene dugovječnosti, rekao je za dnevne španske novine ABC u oktobru 2023. da je iznenađen njenim dobrim zdravljem.

“Njen um je potpuno lucidan. Ona se s impresivnom jasnoćom sjeća epizoda iz vremena kada je imala samo četiri godine, a nema kardiovaskularnih bolesti, što je uobičajeno kod starijih osoba. Jedino što ima su problemi s pokretljivošću i sluhom. To je nevjerovatno", rekla je profesorica genetike.

Najstarija potvrđena osoba koja je ikada živjela bila je Francuskinja Jeanne Louise Calment koja je umrla 1997. godine u dobi od 122 godine i 164 dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo