16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

19.08.2024 / 08:09 Svijet - Skinuli rusku zastavu

Zloglasna 501. ukrajinska brigada ušla u Rusiju

Zloglasna 501. ukrajinska brigada ušla u Rusiju
Foto: Screenshot

Još jedna ukrajinska jedinica pridružila se invaziji na Kursku oblast koja se nalazi na teritoriji Ruske Federacije.

Jučer je 501. jedinica marinaca ukrajinskog korpusa objavila svoju prisutnost u toj regiji i to u videu koji prikazuje marince kako skidaju rusku zastavu "u jednom od naselja u Kurskoj oblasti".

Oko 400 marinaca te jedinice "predvode borbene misije", stoji u saopćenju. No, to nije uvijek bio slučaj. Kako piše Forbes, 501. jedinica ima nesretnu historiju izbjegavanja borbi. U tom smislu, pohod na Kursk je prilika za iskupljenje.

501. bataljon marinaca bio je dio ukrajinskog garnizona na Krimu kada su ruske snage izvršile invaziju na strateški poluotok 2014. godine. Kad su brojčano nadjačane ukrajinske snage pobjegle s poluotoka, pridružilo im se samo 64 pripadnika osoblja 501. jedinice marinaca. Ostali - potencijalno stotine vojnika - dobrovoljno su ostali na Krimu, praktički stajući na stranu ruskih okupatora poluotoka.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane obnovilo je 501. jedinicu marinaca. Osam godina kasnije, u prvim mjesecima ruske šire invazije na Ukrajinu, bataljon se pridružio garnizonu u Mariupolju na obali Crnog mora.

Ruske trupe su opkolile Mariupolj, nemilosrdno izgladnjujući i bombardirajući gradski garnizon kao i njegovo civilno stanovništvo. Glavni garnizon - više od 2000 vojnika - izdržao je tri mjeseca, da bi se na kraju povukao u čeličanu Azovstal prije nego što se konačno predao krajem maja 2022. kada je ponestalo hrane, streljiva i lijekova.

501. jedinica marinaca nije bila među posljednjima koji su pružali otpor. Umjesto toga, odustali su šest tjedana ranije, tokom prve sedmice aprila.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo