13.08.2024 / 07:29 Svijet - Sa 'A-plus' na 'A'

Izraelski kreditni rejting snižen zbog rata u Gazi i rastućih geopolitičkih rizika

Izraelski kreditni rejting snižen zbog rata u Gazi i rastućih geopolitičkih rizika
Foto: Unsplash

Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Izraela s "A-plus" na "A", navodeći kao razlog pogoršanje geopolitičkih rizika zbog nastavka rata u Gazi, i zadržala negativan izgled rejtinga, što znači da je moguće daljnje sniženje.

"Po našem mišljenju, sukob u Gazi mogao bi trajati sve do 2025. godine, uz rizike od njegovog širenja na druge fronte", navela je agencija za rejtinge u izjavi, prenosi Reuters.

"Snižavanje rejtinga nakon rata i geopolitičkih rizika koje on stvara je prirodno", rekao je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich na platformi X.

Strahovi da bi sukob u Gazi mogao prerasti u širi rat na Bliskom Istoku eskalirali su nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijeha u Iranu i glavnog vojnog komandanta Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu.

Izraelski šekel pao je za čak 1,7% u odnosu na dolar u ponedjeljak, a dionice su u Tel Avivu završile više od 1% niže, dok su investitori zabrinuti zbog mogućeg napada na Izrael.

Povećane napetosti između Izraela i Irana i njihovih saveznika mogle bi značiti značajna dodatna vojna ulaganja, uništavanje infrastrukture i štetu za ekonomsku aktivnost i investicije, navodi Fitch.

Agencija za rejtinge očekuje da će izraelska vlada trajno povećati vojnu potrošnju za blizu 1,5% BDP-a u odnosu na nivoe prije rata, dok zemlja jača svoje granične odbrane.

"Javne financije su pogođene, a mi predviđamo budžetski deficit od 7,8% BDP-a u 2024. godini i zaduženje koje će ostati iznad 70% BDP-a u srednjem roku", navodi Fitch. Prognoziraju da će dug zemlje ostati na uzlaznoj putanji i nakon 2025. godine ako se nastavi veća vojna potrošnja i ekonomske neizvjesnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo