20.09.2024 / 22:07 Svijet - Totalna eskalacija

Broj poginulih u napadu na Bejrut porastao na 14, hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Broj poginulih u napadu na Bejrut porastao na 14, hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a
Foto: Agencije
Vijeće sigurnosti UN-a započelo je hitnu sjednicu zbog vala eksplozija usmjerenih na Hezbollah u Libanu ove sedmice.

Sastanak je zatražio Alžir u ime arapskih država, a dolazi nakon posljednjeg izraelskog zračnog napada na Bejrut ranije danas u kojem je poginulo najmanje 14 ljudi, a deseci su ranjeni.

Libansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je broj poginulih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 14. Spasilački timovi nastavljaju potragu za ljudima ispod ruševina, navodi se.

Mnogi stanovnici Bejruta darovali su krv kako bi pomogli povrijeđenima. Husein Harakeh poručio je da je darivanje krvi najmanje što može učiniti da pomogne.

"Nisam učinio ništa, samo sam dao krv svojoj braći i porodici i sestrama, svi smo zajedno u ovoj situaciji. To je moj posao", dodao je.

Iranska ambasada u Libanu osudila je današnji izraelski napad na Bejrut.

U objavi na X-u, iranska ambasada je napisala: "Izraelsko ludilo i arogancija prešli su sve granice ciljanjem stambenih područja u južnim predgrađima Bejruta... Još jednom potvrđujemo da takvi teroristički zločini neće potkopati odlučnost i vjeru Libanaca. Porodicama poginulih izražavamo iskreno saučešće, a ranjenima želimo što brži oporavak."

Podsjetimo, izraelska vojska objavila je da je ubila visokorangiranog komandanta Hezbolaha Ibrahima Akila.

"Eliminisali smo Ibrahima Akila, šefa operativnog sistema Hezbolaha, stvarnog komandanta jedinice Radwan i vođu Hezbolahovog plana za okupaciju Galileje", stoji u saopćenju vojske.

Dodaje se da su ratni avioni izveli "precizan napad" na području Bejruta.

"Akil i njegovi saradnici koji su eliminisani bili su među planerima Hezbolahovog plana za napad na Galileju, koji je imao za cilj napad na gradove Galileje i ubijanje civila na način sličan kao što je Hamas izveo 7. oktobra", ističe se.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo