20.09.2024 / 16:53 Svijet - Totalna eskalacija

Meta izraelskih napada na Bejrut bio je Ibrahim Aqil: Ubijen je!

Meta izraelskih napada na Bejrut bio je Ibrahim Aqil: Ubijen je!
Foto: Agencije
Libanske zdravstvene vlasti kažu da je najmanje osam ljudi ubijeno, a 59 povrijeđeno u izraelskom napadu na Bejrut, prvom takvom napadu na glavni grad Libana u nekoliko mjeseci.

Ministarstvo zdravstva nije navelo identitete žrtava.

Libanski premijer Najib Mikati rekao je da napad pokazuje da Izrael "ne pridaje težinu nikakvim humanitarnim, pravnim ili moralnim razlozima".

Meta izraelskog udara u Bejrutu u petak bio je komandant operacija Hezbollaha Ibrahim Aqil, navodi se u izvještaju izraelskog vojnog radija koji se poziva na neimenovani sigurnosni izvor, prenosi BBC agenciju Reuters.

Reuters: Potvrdila su nam dva izvora, ubijen je komandant operacija Hezbolaha

U izraelskom napadu na glavni grad Libana, Bejrut, ubijen je Ibrahim Aqil, komandant operacija Hezbolaha, potvrdila su dva sigurnosna izvora za Reuters.

Jedan izvor je naglasio kako je Aqil ubijen zajedno s članovima Hezbolahove elitne jedinice Radwan dok su održavali sastanak.

Američko ministarstvo pravosuđa nudilo je 7 miliona dolara za informacije o Aqilu.

"Ibrahim Aqil, također poznat kao Tahsin, služi u najvišem vojnom tijelu Hezbolaha, Vijeću džihada. Tokom 1980-ih, Aqil je bio glavni član Organizacije islamskog džihada - Hezbolahove ćelije - koja je preuzela odgovornost za bombaški napad na američku ambasadu u Bejrutu u aprilu 1983., u kojem su poginule 63 osobe, i na kasarnu američkih marinaca u oktobru 1983., u kojem je poginuo 241 pripadnik američkog osoblja", stoji na stranici američkog ministarstva pravosuđa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo