12.08.2024 / 21:03 BiH - Centar-Aleja

Banjalučani protestvovali protiv gradnje zgrade: 'Ne brišite našu školu i jedino igralište!'

Građani Aleje Centar okupili su se danas da izraze protest pred sjednicu Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o izmjeni Regulacionog plana Aleje Centar.

“Predviđena je zgrada od četiri lamele, sedam spratova, ukupno 250 stambenih jedinica. Prostornim planom predviđena je škola i predviđen je vrtić. Postavlja se pitanje otkad i kako škola nije u javnom interesu, kao ni vrtić i igralište odnosno ko je odgovoran za to. Činjenica je da naselja koja gravitiraju prema ovom naselju imaju veliki broj stanovnika. U pitanju je protivpravna odluka da se vrtić smanji za 50%, što je takođe protivpravno”, kaže Aleksandar Jokić, pravnik, za Vijesti.ba.

Centar za životnu sredinu bio je na javnoj raspravi povodom Aleje Centar, i podržava nastojanja stanovništva da u ovom naselju budu škola, igralište i vrtić.

“Volja građana treba da se iskaže i neformalno i formalno, kako pravnim podnescima tako i inicijativom za ocjenu ustavnosti izmjene Regulacionog plana I potom građnaskom inicijativom”, kaže Sonja Kosanović iz Centra za životnu sredinu.
Škole u blizini ne mogu da odgovore na sve potrebe, upozoravaju stanovnici Aleje Centar.

Stanovništvo ove mjesne zajednice pisalo je odbornicima u gradskoj skupštini, o čemu su Vijesti.ba pisale.

“Ubijeđeni da nećete biti dio nezakonitih i neustavnih radnji, morate da znate i da izmjene dijela RP „Centar-Aleja“ za nas znači i poruka kako nismo dobrodošli u ovom gradu, te da i mi treba da pakujemo kofere i da se zaputimo u Njemačku. Ovo je zapravo vapaj svih onih ljudi u najproduktivnijim godinama, koji privređuju, školuju djecu i brinu se o roditeljima.
Zahvaljujući upravo tim ljudima, nama koji plaćamo poreze, danas vi tu sjedite i donosite odluke koje se tiču našeg i života naših potomaka. Naselje Centar-Aleja je poznato kao mlado naselje, naselje u kojima su stanove kupovali mladi bračni parovi koji su dobili i dobijaju potomke. Ostavljaju, dakle, zemlji najdragocjeniji resurs, a to je čovjek. U naselju je sve više onih koji imaju troje, ali i četvoro djece. To je naselje koji svaki dan vrvi od dječje graje, ali ta djeca, nažalost, nemaju uslove za zdravo odrastanje na kućnom pragu. Zašto smo onda tu kupovali stanove? Zato što nam je rečeno da je u tom naselju po Regulacionom planu predviđena osnovna škola i vrtić. To nam je svima ulilo sigurnost za budućnost naše djece, ali smo kroz to vidjeli i nadomještanje nedostatka zelenih površina u naselju koje je poznato po betonu. Školsko dvorište bi dobilo i igralište pa bi naša djeca konačno mogla da imaju uslove za zdravo odrastanje i razvoj u vlastitom naselju. To bi značilo i zelenilo, a možda i svojevrsni mali park koji, kao što je poznato, ne postoji u naselju. Projekat škole je urađen još 2010. godine, a, vjerujemo, i plaćen. Poštovani/a odborniče/ce, jasno je da se ovdje radi o pokušaju prevare jer se gradnja naselja privodi samom kraju i upravo sada se želi promijeniti plan, iako je 2010. godine urađen projekat za gradnju škole, a samo nekoliko godina poslije je potpisan ugovor o projektu za gradnju vrtića. Poštovani/a odborniče/ce, ne dozvolite da se to desi. Prije nego što pritisnete taster, prošetajte po našem naselju i vidjećete da od sportsko-rekreativnog sadržaja ima samo jedan improvizovan koš na stubu ulične rasvjete, a za manju djecu postoji jedno uništeno igralište. Provjerite, naša djeca idu u osnovnu školu “Branko Ćopić” koja je krcata djecom, a rad je organizovan u tri smjene. Djeca faktički nemaju nastavu iz fizičkog vaspitanja, a nastavnici nemaju zbornicu”, navodi se.

Pismo su dostavili svim odbornicima jer se tiče 2.200-2.500 građana iz naselja Centar-Aleja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo