31.07.2024 / 10:17 Svijet - Šta dalje?

Novi detalji o likvidaciji vođe Hamasa: Izrael ugasio nade u mir!?

Novi detalji o likvidaciji vođe Hamasa: Izrael ugasio nade u mir!?
Foto: PIXSELL
Sklapa se slika o tome kako je ubijen voša Hamasa Ismail Haniyeh.

Prve indicije sugerišu da su on i njegov telohranitelj poginuli kada je raketa pogodila kuću u kojoj je boravio, prenosi BBC. Sve će oči neminovno biti uprte u Izrael, koji je obećao da će uloviti i kazniti sve lidere Hamasa nakon napada od 7. oktobra, u kojima je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca.

Izrael obično ne komentariše svoje operacije u inostranstvu, ali ovaj napad je možda pratio isti obrazac kao izraelska operacija koja je ciljala iransku vazdušnu odbranu oko njegovog nuklearnog postrojenja u Natanzu 19. aprila. Vjeruje se da su u toj operaciji izraelski avioni ispalili rakete izvan iranskog zračnog prostora.

Dok se detalji napada polako pojavljuju, u fokusu su i njegove političke posljedice. Najočiglednija je vjerovatna šteta krhkim naporima da se pregovara o prekidu vatre u Gazi.

Ismail Haniyeh možda nije bio zadužen za svakodnevne događaje na terenu u Gazi - to je domena vojnog komandanta Yahye Sinwara - ali kao vođa Hamasa u egzilu bio je kritičan sagovornik u pregovorima uz posredovanje Katara, SAD i Egipat.

Sve to postavlja pitanje: ako je ovo bila, kako svi pretpostavljaju, izraelska operacija, zašto je izvedena? Osim želje da se osveti bilo kome povezanom s Hamasom, čemu se Izrael nadao postići?

Tursko ministarstvo vanjskih poslova već je saželo vjerovatnu reakciju mnogih u regiji - optužujući Benjamina Netanyahua da "nema namjeru da postigne mir".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo