22.09.2024 / 20:00 Svijet - Analitičari tvrde

Moskva regrutuje strance zbog nepopularne mobilizacije u Rusiji

Moskva regrutuje strance zbog nepopularne mobilizacije u Rusiji
Foto: Alexander Nemenov
Odluka Moskve da poveća vojne kapacitete ukazuje na opterećenje s kojim se ruska vojska suočava, u trećoj godini invazije na Ukrajinu.

Analitičari ističu da se zbog nepopularnosti mobilizacije i drugih faktora, Rusija sve više okreće angažovanju plaćenika iz drugih zemalja, piše VOA.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 16. septembra ukaz o povećanju broja vojnika za 180 hiljada, na 2 miliona 380 hiljada pripadnika vojske, druge po veličini u svijetu posle Kine.

Zvaničnici Kremlja saopštili su da je broj trupa povećan zbog invazije na Ukrajinu, ali i da bi se odgovorilo na – kako ih Moskva naziva – prijetnje od NATO-a na zapadnom krilu.

U Rusiji je prije dvije godine organizovana masovna mobilizacija, u okviru koje je regrutovano 300.000 vojnika. Međutim, analitičari kažu da su ruski lideri ovog puta morali da pokušaju drugačiji način regrutacije.

„Mobilizacija koju je objavio predsjednik Putin bila je prilično nepopularna u Rusiji. Rusija regrutuje iz drugih zemalja kao što su Indija, Nepal, Indonezija. Iz otvorenih izvora znamo da je obično riječ o nezaposlenima koji su spremni da prihvate finansijske podsticaje”, kaže Natia Seskuria, saradnica Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Prema izvještajima nezavisnih medija, među kojima su Moscow Times i Kyiv Independent, agenti su obećavali velike plate vojno sposobnim ljudima u zemljama kao što su Šri Lanka, Indonezija, Indija i Nepal. Kremlj nikada nije potvrdio niti demantovao te navode.

Prema izvještajima, strani regruti ne bi bili angažovani u plaćeničkim snagama kao što je Wagner grupa, već u redovnoj ruskoj vojsci.

„Potrebno im je da pobijede u ratu i postignu ratne ciljeve, I najbolji način da to urade jeste da angažuju jeftine plaćenike sa globalnog juga koji su spremni da se bore i umiru uz Ruse”, ocjenjuje Mark Hannah, visoki saradnika Instituta za globalna pitanja.

Broj žrtava rata u Ukrajini nastavlja da raste. Prema izvještaju dnevnika Wall Street Journal, ukupan broj poginulih ili povrijeđenih vojnika i civila na obje strane već je dostigao milion. Zapadni obavještajni izvori navode da su od toga 600.000 Rusi.


(Vijesti.ba/VOA)

Izdvajamo