22.09.2024 / 21:51 Svijet - Nove ankete

Veliki američki mediji tvrde: Harris vodi ispred Trumpa

Veliki američki mediji tvrde: Harris vodi ispred Trumpa
Foto: Ilustracija
Američka potpredsjednica Kamala Harris vodi pet postotnih bodova pred republikanskim protukandidatom Donaldom Trumpom, prema novoj NBC-jevoj anketi objavljenoj u nedjelju.

Ona pokazuje da ispitanici s više naklonosti gledaju na Harris otkad je postala predsjednička kandidatkinja demokrata.

Na upit kako vide Harris otkad je postala kandidatkinja, 48 posto od 1000 ispitanika reklo je da je vidi pozitivno, u usporedbi s 32 posto u julu - što je najveći skok koji je NBC zabilježio od vremena kad je popularnost predsjednika Geoergea Busha naglo skočila nakon napada 11. septembra 2001.

Na pitanje kako vide Trumpa, 40 posto ispitanika reklo je da ga vidi pozitivno, u usporedbi s 38 posto ispitanika koji su to isto rekli u julu, prenosi televizija. Anketa koja je provedena između 13. i 17. septembra, ima vjerovatnost pogreške oko tri postotna boda.

Odvojena anketa CBS Newsa također je pokazala da Harris vodi pred Trumpom za četiri postotna boda, 52 naspram 48 posto među izglednim glasačima, dok je ovdje mogućnost pogreške dva postotna boda.

Rezultati su uveliko u skladu s drugim nacionalnim anketama, uključujući one Reuters/Ipsosa, koje pokazuju da će izbori 5. novembra biti tijesna utrka.

I dok nacionalne ankete daju važne signale o stavovima birača, rezultati po saveznim državama određuju kako će glasati izborni kolegij, s time da će nekoliko ključnih 'swing' država odlučiti sudbinu izbora.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo