11.07.2024 / 08:41 Svijet - Kontaminacija hrane?

Kina: Prevozili jestivo ulje u cisternama za gorivo

Kina: Prevozili jestivo ulje u cisternama za gorivo
Foto: Ilustracija
Kineska vlada istražit će tvrdnje da su cisterne za gorivo korištene za prijevoz jestivog ulja nakon nošenja otrovnih hemikalija, a bez pravilnog čišćenja između prijevoza tereta.

Kontroverza se proširila internetom, a korisnici društvenih mreža izražavaju zabrinutost zbog potencijalne kontaminacije hrane. Utvrđeno je da cisterne koji se koriste za prijevoz goriva prevoze prehrambene proizvode, poput ulja za kuhanje i sirupa, i nisu pravilno dekontaminirani, piše državni Beijing News.

Prijevoz ulja za kuhanje u kontaminiranim kamionima s gorivom bio je, navodno, toliko raširen da se smatrao "javnom tajnom" u industriji, izjavio je jedan vozač, prenosi BBC.

Ovaj slučaj najnoviji je udarac povjerenju javnosti u sposobnost kineske vlade da provodi standarde sigurnosti hrane. Kontroverza je posljednjih dana glavna tema na društvenim mrežama u Kini.

Na Weibu - ekvivalentu X-u, ranije poznatom kao Twitter - bilo je na desetine hiljada objava o skandalu, koji su prikupili milione pregleda. "Sigurnost hrane najvažnije je pitanje", navodi se u komentaru koji ima više od 8000 reakcija. U drugom komentaru stoji: "Kao obična osoba, preživljavanje u samom ovom svijetu već je nevjerovatna stvar."

Mnogi su slučaj usporedili sa skandalom s mlijekom 2008. godine. Tada se razboljelo oko 300 hiljada djece, a najmanje šestero je umrlo nakon što su pili mlijeko u prahu kontaminirano visokim nivoom industrijskog hemijskog melamina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo