09.07.2024 / 17:55 Svijet - Jasno negiranje

Rusija demantovala da je napala dječiju bolnicu u Kijevu

Rusija demantovala da je napala dječiju bolnicu u Kijevu
Foto: X.com

Rusija je demantirala da je napala kijevsku dječju bolnicu i saopćila da je ukrajinska protivraketna vatra kriva za napad u ponedjeljak. Međutim, nije ponudila nikakve dokaze za to.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov ponovio je ranije tvrdnje Moskve da ruska vojska ne napada civilne ciljeve u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija u ponedjeljak pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu krstarećim projektilom Kh-101 i zasula je projektilima druge gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 41 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ukrajinska služba sigurnosti saopćila je da su na licu mjesta pronađeni dijelovi Kh-101 sa serijskim brojem, kao i dio sistema za navođenje.

- Zaključci stručnjaka su nedvosmisleni - to je bio direktan udar - objavila je ukrajinska Služba državne sigurnosti na Telegramu.

Šef posmatračke misije UN-a za ljudska prava u Ukrajini izjavio je da je njihova analiza bila da je napad vjerojatno uzrokovan izravnim pogotkom ruskog projektila.

Peskov je na dnevnom brifingu za novinare upitan kako Rusija može tvrditi da ne napada civilne ciljeve nakon tragedije u bolnici.

Pozivam vas da se rukovodite saopćenjem ruskog ministarstva obrane koje apsolutno isključuje da je bilo napada na civilne ciljeve i koje navodi da je riječ o padu protivraketnog sistema. I dalje insistiramo da ne napadamo civilne ciljeve. Udari se izvode na objekte ključne infrastrukture, na vojne ciljeve koji su na ovaj ili onaj način povezani s vojnim potencijalom režima - kazao je.

Više hiljada ukrajinskih civila ubijeno je otkako je Rusija pokrenula ono što je nazvala "specijalnom vojnom operacijom" u februaru 2022. Mnogo manji broj civila ubijen je unutar Rusije i u dijelovima Ukrajine koje Rusija kontrolira.

Snimak jučerašnjeg napada, koji je potvrdio Reuters, prikazuje projektil kako leti strmom putanjom prema krugu bolnice velikom brzinom, što je izgledalo kao direktan pogodak.

Kh-101 za koji Ukrajina tvrdi da je korišten kao krstareća raketa, obično nosi 450 kilograma tešku eksplozivnu bojevu glavu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je verziju Kijeva i rekla – bez navođenja dokaza – da je za to kriva raketa NASAMS koju je ispalila ukrajinska vojska.

Izjavila je da su to potvrdili “brojni svjedoci”, ne identificirajući ih.

Zaharova je optužila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da želi iskoristiti tragediju u propagandne svrhe, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo