23.10.2024 / 15:17 Svijet - Washington

Trumpova kampanja optužuje britanske Laburiste za miješanje u američke izbore

Trumpova kampanja optužuje britanske Laburiste za miješanje u američke izbore
Foto: Arhiv

Kampanja Donalda Trumpa optužila je Laburističku stranku britanskog premijera Keira Starmera za "očito strano uplitanje" u američke predsjedničke izbore nakon što su neki volonteri otputovali kako bi pomogli u kampanji za Kamalu Harris.

Tabor republikanskog kandidata podnio je pritužbu Saveznoj izbornoj komisiji u Washingtonu, pozivajući na istragu o onome što je nazvao očito nezakonitim doprinosima laburista kampanji Harris.

Britanski politički volonteri dugo su putovali u SAD uoči izbora, s aktivistima Laburističke stranke lijevog centra koji obično podržavaju demokrate, njihovu sestrinsku stranku, dok konzervativci podržavaju republikance.

Britanski zvaničnici, koji su željeli ostati neimenovani, kazali su Reutersu da su neki viši savjetnici laburista putovali kako bi se sastali sa stratezima demokrata posljednjih mjeseci, nakon njihove uvjerljive pobjede na britanskim izborima u julu.

Jedna od tema o kojima su razgovarali bila je kako su laburisti vratili skoro sva bivša industrijalizirana područja koja su ih napustila 2019.

Čelnik laburista Starmer negirao je da bi pritužba narušila odnose s Trumpom ako bivši predsjednik ponovno pobijedi 5. novembra, rekavši da pristalice laburista volontiraju u svoje slobodno vrijeme.

Pritužba, međutim, predstavlja potencijalnu komplikacija.

Trump, koji je blizak britanskom desničarskom političaru Nigelu Farageu i prethodno je imao dobre veze s bivšim premijerom Borisom Johnsonom, hvalio je Starmera kad su se njih dvojica susreli u septembru u Trump Toweru.

Greg Swenson, predsjednik Republican Overseas UK, kazao je da je Trumpa teško predvidjeti, ali ako on pobijedi na predsjedničkim izborima sljedeći mjesec, ovaj incident vjerojatno neće narušiti odnose sa Starmerom.

- Trump stvari shvaća lično i dopušta da lične nesuglasice utječu na njega. Mislim, međutim, da će Trump to preboljeti. Možda će od toga. rekao a ostati malo ožiljka, ali vjerojatno ne – izjavio je Swenson za Reuters.

Prema američkim pravilima, stranci mogu volontirati u izbornim kampanjama, ali ne mogu davati finansijske priloge.

FEC je prethodno kaznio kampanju Bernieja Sandersa nakon što je australska Laburistička stranka finansirala letove i hranu svojih volontera da putuju u SAD i podrže njegovu kampanju.

Trumpova žalba navela je medijske izvještaje i sada izbrisanu objavu na LinkedInu od Sofije Patel, voditeljice operacija britanske Laburističke stranke, koja je napisala da će skoro stotinu sadašnjih i bivših uposlenika Laburističke stranke otputovati u SAD ideućih sedmica kako bi pomogli u izboru Harris, demokratske potpredsjednice.

- Pišem u ime Donalda J. Trumpa za President 2024, Inc. kako bih zatražio neposrednu istragu očitog stranog miješanja u predsjedničke izbore 2024. u obliku očiglednih nezakonitih doprinosa stranih državljana", navodi se u saopćenju.

- Oni koji traže strano uplitanje u naše izbore ne trebaju tražiti dalje od objave na LinkedInu. Uplitanje se dešava naočigled - dodaje se.

U saiopćenju pod naslovom "Britanci dolaze", Trumpova kampanja također je optužila "krajnje lijevu Laburističku stranku" da inspirira "Kamalinu opasno liberalnu politiku i retoriku".

Starmer je, putujući avionom za Samou, izjavio novinarima da su laburistički volonteri išli na skoro sve izbore u SAD-u.

- Oni to rade u svoje slobodno vrijeme, rade to kao volonteri, borave, mislim, s drugim volonterima tamo. To je stvarno jednostavno - kazao je on, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo