23.10.2024 / 18:40 Svijet - Hashem Safieddine

Hezbolah potvrdio smrt čovjeka koji je trebao biti njihov novi lider

Hezbolah potvrdio smrt čovjeka koji je trebao biti njihov novi lider
Foto: Arhiv
Libanska grupa Hezbolah potvrdila je danas da je njen visoki vođa Hashem Safieddine ubijen u izraelskom zračnom napadu u južnom Bejrutu prije gotovo tri sedmice.

Očekivalo se da će Safieddine, koji je bio šef Hezbollahovog najvišeg tijela za donošenje političkih odluka, Izvršnog vijeća, biti izabran za sljedećeg vođu grupe nakon smrti glavnog sekretara Hassana Nasrallaha u izraelskom zračnom napadu prošlog mjeseca.

Hezbolah je opisao Safieddina kao predanog vođu unutar grupe. Obećali su da će nastaviti put otpora sve dok ne postignu svoje ciljeve slobode i pobjede.

Izrael je jučer saopćio da je Safieddin ubijen u zračnom napadu na južna predgrađa Beiruta prije otprilike tri sedmice. Izrael je od prošlog mjeseca pokrenuo veliku zračnu kampanju u Libanu protiv, kako kaže, meta Hezbolaha u eskalaciji nakon godinu dana prekograničnog rata između Izraela i grupe od početka izraelske brutalne ofanzive na Pojas Gaze.

Najmanje 2.546 ljudi ubijeno je, a više od 11.860 povrijeđeno u Libanu u sukobima između Izraela i Hezbolaha koji traju od oktobra prošle godine. Izrael je dodatno eskalirao rat kopnenim i zračnim napadima na Liban od 1. oktobra.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo