28°C
Mostar 33°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 24°C

05.07.2024 / 09:46 Kultura - Pozorišne igre BiH

Razgovor o predstavi 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' BNP-a Zenica

Razgovor o predstavi 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' BNP-a Zenica
Foto: FENA

Na sceni Doma kulture Jajce u okviru Pozorišnih igara BiH u četvrtak je izvedena predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje" prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kojom je završen takmičarski program Igara.

"Drama o Mirjani i ovima oko nje" je tekst o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Barem tako ona kaže. Zapravo, jedino što Mirjana zapravo ima su oni oko nje. Otuđeni, uronjeni u vlastite egzistencijalne brige i emotivne drame. Oni oko Mirjane čine Mirjanu. Ženu u četrdesetim koja sjedi u neudobnoj uredskoj stolici, puši, pije kafu, kupuje šefu kravatu i ulazi u neobavezne uredske avanture iz kojih izlazi još praznija nego što je ušla. Mirjana je drama o nama. O propaloj srednjoj klasi. O ženi čija slika u društvu blijedi proporcionalno sa rastom njenih godina, sve dok ne postane potpuno nevidljiva. O malom običnom životu u kojem nema velikih događaja, velikih misli ili rečenica, ali ima velikih osjećaja.

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović. Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografiju Sabina Trnka, a kostimografijau Irma Saje. Muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.

Nakon predstave upriličen je okrugli sto na kojem je razgovarano o ovom komadu.

Snežana Vidović koja tumači lik Mirjane, smatra da se kroz njen lik prelamaju sudbine svih likova u ovom komadu.

- Njena vlastita sudbina, sudbina njena majke, sudbina njenog djeteta, njene komšinice...Dakle svi ljudi koji nju okružuju na neki način ostavljaju pečat na njenoj vlastitoj svakodnevnici, na njenom promišljanju, njenim stavovima. I nju čine takvom kakva jeste. Ona pokušava unatoč tome što je žena u nekim četrdesetim godinama, gdje društvo žene u 40-im godinama počinje da posmatra na jedan drugi način, kao žene koje su već sve dale što su mogle da daju. Udale se, imale brak ili ga još imaju, rodile djecu, ostvarile karijere. I posmatra ih kao žene koje nemaju šta da ponude, kao žene koje nemaju više svoje snove, što je apsolutno netačno. I ona se nekako protiv toga pokušava da bori. Ona želi i dalje da voli, želi i dalje da živi, da ostari neke svoje ambicije - kazala je Vidović, dodavši da je Mirjana žena sa puno snova.

Ona navodi da likovi oko Mirjane joj ili pomažu ili odmažu u tom njenom putu i nenoj borbi za neko bolje sutra.

Benjamin Bajramović kaže da lik koji on igra je jedan od muškaraca koji su Mirjanu iznevjerili na neki način.

- On kao i ostali muškarci koji u komadu imaju tu funkciju da upotpunavaju, doprinose slici Mirjanine sudbine, kao jedne srednjovječne, prosječne, obične žene - smatra Bajramović.

Tokom razgovora o komadu "Drama o Mirjani i ovima oko nje" mogla su se čuti mišljenja da je ovo u suštini više drama u Mirjani i ovima oko nje, da na život ne treba gledati kao na stalnu dramu, jer on to nije, nego je život jednostavan i banalan. Također je istaknuto da su u ovoj predstavi njeni akteri ti koji nisu sretni, oni tragaju za ispunjenjem, srećom, ljubavlju...


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo