06.07.2024 / 06:00 Kultura - Narodna biblioteka Mostar

Promovisana knjiga 'Bošnjaci: nacija nakon genocida' Jasmina Mujanovića

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“ upriličena je promocija knjige „Bošnjaci: nacija nakon genocida“ autora Jasmina Mujanovića.

Knjiga Bošnjaci – nacija nakon genocida iscrpan je i uputan pregled historijskog razvoja i političkog trajanja bošnjačke nacije na “povijesnim bosanskim zemljama”. Autor, bosansko-američki politolog, dokazuje da je povijesna, kulturna, politička i fizička vezanost za Bosnu i Hercegovinu, kao jedinu domovinu, temeljna odrednica bošnjačke nacije i da nije islam ta srž bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Pamteći višestoljetno iskustvo bosanske političko-državne samosvojnosti, živo se sjećajući Genocida 1995, ali i prošlih epizoda preživljenog nasilja, Bošnjaci svoj opstanak vide u samostalnoj, suverenoj i racionalno uređenoj Bosni i Hercegovini.

Urednik knjige Kenan Efendić iz IK Vrijeme ističe:

„Premda u samoj domovini jesu većina, u regiji su ipak ranjiva manjina te se otuda bošnjačka nacionalna politika (nužno) ne bori za Bosnu i Hercegovinu kao bošnjačku nacionalnu državu nego je teži urediti prema standardima zapadnih liberalnih demokratija. Samo tako uređena Bosna i Hercegovina – u kojoj većina ne tlači, ali i nije potlačena – donosi i regionalni mir i blagostanje svih građana i građanki. Opisavši povijesni put, političke silnice i naslijeđe Genocida nad Bošnjacima, Mujanović u konačnici nudi konkretna i izvodljiva politička rješenja – ustavotvornu skupštinu građana za novu Bosnu i Hercegovinu.“

Jasmin Mujanović, bosansko-američki politolog o svojoj knjizi između ostalog naglašava „Knjiga je bila moj pokušaj da se otvori jedna stvarna priča, ne samo o temeljima nacionalnog identiteta Bošnjaka već da je to ustvari nešto što bismo mogli nazvati nacionalna politika Bošnjaka. Knjiga preispituje koji bi bili ideološko-politički temelji jednog takvog programa i šta bi to značilo za samu Bosnu i Hercegovinu. Naravno, ne samo za Bošnjake, nego i za sve druge građane Bosne i Hercegovine. Ova knjiga je način da se raspakuju neke složene mitologije koje postoje i ne problematiziraju se u javnom diskursu Bosne i Hercegovine.“

Na rasporedu „Mostarskog ljeta“ danas, 06.07.2024. godine u Yunus Emre Institutu s početkom u 20:00 sati bit će upriličena izložba „Svijet u plavom“ autora turskog slikara Rešita Ismeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo