28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 33°C
Bihać 28°C

04.07.2024 / 11:44 Kultura - Sarajevo

U Historijskom muzeju BiH otvorena postavka 'Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u BiH'

U Historijskom muzeju BiH otvorena postavka 'Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u BiH'
Foto: Historijski muzej BiH

U Historijskom muzeju BiH pred velikim brojem domaćih i međunarodnih gostiju sinoć je svečano otvorena nova stalna postavka pod nazivom "Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini”.

Izložba, otvorena u muzejskoj bašti, predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji muzeja. Upravo zbog svoje uloge u prošlosti, muzej je sebi dao u zadatak da prvi put nakon prve stalne postavke iz 1966. godine ponudi istu, a ipak drugačije ispričanu priču o vjerovatno najznačajnijem antifašističkom pokretu u Evropi.

Zvanicama se uime Historijskog muzeja BiH obratila direktorica i glavna kustosica izložbe Elma Hašimbegović koja je naglasila važnost međunarodne saradnje prilikom realizacije projekta.

Također, Hašimbegović je predstavila radne timove koji su u proteklom periodu radili kako bi izazovni muzejski prostor i priče bili adekvatno predstavljeni.

Izložba je nastala u okviru projekta "Wer ist Walter? Otpor protiv nacizma u Evropi", u organizaciji crossborder factory, Historijskog muzeja BiH, Centre International de Formation Européenne (CIFE) i Memorijalnog područja Jasenovac, finansiran od Fondacije Sjećanje, odgovornost i budućnost (Erinnerung Verantwortung und Zukunft, EVZ) i Federalnog ministarstva finansija Njemačke (BMF). Uime Fondacije EVZ prisutnima se obratila Elke Braun, koja je dala rezime dvogodišnjeg projekta i ukazala na njegovu važnost u evropskom kontekstu.

Program otvorenja je obogatio nastup hora AKCUS Seljo, koji je prigodnim, tematskim repertoarom doprinio svečanoj atmosferi u muzeju.

Pored nove stalne postavke, publika je imala priliku da istraži izložbu studenata dizajna iz Sarajeva, Zagreba, Berlina i Pariza, koja tematizira povezanost naslijeđa Drugog svjetskog rata i otpora sa savremenošću, a koja je nastala kao jedan od ishoda projekta. Također, muzejski tim je za potrebe nove stalne postavke u prostoru predstavio eksponate iz Zbirke umjetničkih djela koja tematiziraju Drugi svjetski rat, a koja su radili najveći jugoslovenski likovni umjetnici.

Danas će projekat biti zaključen konferencijom, na kojoj će biti predstavljeni ostali rezultati projekta, digitalna platforma i naučna publikacija. Na međunarodnoj konferenciji učestvuju naučnici iz Bosne i Hercegovine i Evrope, a među njima su Ben Shepherd, Hrvoje Klasić, Milivoj Bešlin, Xavier Bougarel, Gaj Trifković i Jens-Christian Wagner, direktor memorijala Buchenwald, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Još uvijek smo pod utiscima - otvorenje nove stalne postavke je jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji muzeja! Hvala publiko! Još foto-bilješki i zahvalnica uskoro… #WerIstWalter

Posted by Historijski muzej Bosne i Hercegovine on Thursday, July 4, 2024

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo