18°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 17°C

29.06.2024 / 12:11 Svijet - Paradoks

Španija odbila dati saglasnost za dolazak izraelskog broda u svoju luku, Maroko dozvolio

Španija odbila dati saglasnost za dolazak izraelskog broda u svoju luku, Maroko dozvolio
Marokanske vlasti dopustile su izraelskom ratnom brodu da pristane u luci Tangier kako bi njegova posada obnovila zalihe goriva i hrane na putu iz SAD-a, nakon što je španska vlada odbila brodu dopuštenje za korištenje svojih luka.

Odluku zvaničnog Rabata osudila je Nacionalna akcijska grupa za Palestinu u ovoj državi.

"To je bilo kršenje nacionalnog suvereniteta. Mora se otvoriti hitna istraga kako bi se utvrdile odgovornosti i dogovorile posljedice za one kojima se dokaže odgovornost za ovaj čin", poručili su iz grupe.

Dodaje se da je odluka da se izraelskom ratnom brodu dopusti korištenje marokanskih lučkih objekata pokazala "nepoštovanje i uvrijedila osjećaje Marokanaca".

Prema grupi, u izjavi u koju je Al-Quds Al-Arabi imao uvid ovaj se korak poklopio “s borbom jemenskog naroda i vojske da spriječe cionističke brodove da prođu kroz Bab Al-Mandab i Crveno more kako bi ograničili ili smanjiti žrtve cionističkih pokolja. Također se poklapa sa španjolskom zabranom usidrenja brodova protiv genocida u svojim lukama, što slijedi međunarodne konvencije i sudske odluke".

Izraelski mediji su javili su da je INS Komemiyut stigao u Izrael iz SAD-a nakon što se zaustavio u Maroku radi opskrbe. Rekao je da je to potvrdio iz obaviještenih izvora kao i iz brodskih zapisa.

"Ovo produbljuje odbrambenu saradnju između Izraela i Maroka", navodi se u izraelskim medijima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo