23.06.2024 / 15:51 Svijet - Video

Ukrajinci objavili fotografiju: 'Razorili smo ključnu metu u Rusiji'

Ukrajinci objavili fotografiju: 'Razorili smo ključnu metu u Rusiji'
Foto: Ukrajinska mornarica

Ukrajinske vlasti kaže da danas objavljena satelitska fotografija pokazuju uništenje ruskog skladišta korištenog za lansiranje bespilotnih letjelica iranske proizvodnje i za obuku kadeta.

Fotografiju je objavila ukrajinska mornarica nakon niza izvještaja o ogromnoj eksploziji u blizini ruskog aerodroma u južnoj regiji Krasnodar.

Moskva još nije komentirala izvještaje, ali je rekla da je oborila niz bespilotnih letjelica u istoj regiji tokom noći na subotu. Zvaničnici ukrajinske mornarice rekli su da je u napadu koji se dogodio u petak navečer ubijeno nekoliko instruktora i kadeta, koji su učili upravljati bespilotnim letjelicama Shahed iranske proizvodnje.

U objavi na Telegramu oficiri mornarice u Kijevu rekli su da je operacija planirana i provedena u partnerstvu s ukrajinskim obavještajnim agencijama.

Baza se nalazi na Azovskom moru nasuprot okupiranog ukrajinskog grada Mariupolja.

"Nove satelitske slike potvrđuju uništenje objekata za skladištenje i pripremu Shahed-136/Geran-2, zgrada za obuku, kontrolnih i komunikacijskih točaka ovih bespilotnih letjelica smještenih u Krasnodarskoj oblasti", napisali su iz mornarice u objavi na Facebooku.

Čini se da fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju dva velika skladišta koje dijeli cesta u smjeru sjever-jug. Fotografije snimljene jučer pokazale su jedno od skladišta potpuno uništeno, dok je drugo pretrpjelo značajnu štetu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo