20.06.2024 / 12:30 Svijet - SAD

Bidenovi saradnici predložili sankcije za izraelskog ministra Smotricha

Bidenovi saradnici predložili sankcije za izraelskog ministra Smotricha
Foto: (Amit Shabi/Pool)

Novine The Times of Israel prenijele su od jednog američkog zvaničnika da su u posljednjim sedmicama viši savjetnici predsjednika Joe Bidena iznijeli ideju za uvođenje sankcija krajnje desničarskom izraelskom ministru finansija Bezalelu Smotrichu jer su u Washingtonu zabrinutost i frustracija na vrhuncu zbog mogućnosti skorog kolapsa Palestinske uprave.

The Times of Israel navodi da sankcije Smotrichu vjerovatno neće biti uvedene, ali pomisao na takav do sada neviđeni korak govori kolika je zabrinutost prisutna u Washingtonu.

Bidenova administracija se boji, navodi se u novinama, da bi kolaps Palestinske uprave doveo do anarhije na Zapadnoj obali, što bi Hamas i Islamski džihad iskoristiti za otvaranje novog ratnog fronta.

Portal Axios je prenio od američkih zvaničnika kako je Bidenova administracija zabrinuta da bi moglo doći do kolapsa Palestinske uprave ako joj Izrael ne prebaci poreske prihode.

Američki i izraelski zvaničnici su, prema ovom portalu, rekli da je američki državni sekretar Anthony Blinken vršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da oslobodi palestinske poreske prihode. Blinken je, prema izvorima, rekao Netanyahuu da je pitanje poreskih prihoda važno za Washington i da se mora riješiti.

Poreski prihodi, koje Izrael prikuplja za Palestinsku upravu prema sporazumu između ove dvije strane, predstavljaju glavni izvor prihoda za palestinske vlasti, koje istinski pate od duboke finansijske krize.

Prije nekoliko dana, Smotrich je naredio da se 35 miliona američkih dolara uzme iz poreskih fondova Palestinske uprave i prebaci izraelskim porodicama koje tvrde da su njihovi članovi ubijeni u napadima Palestinaca, prenosi Aljazzera.

Smotrich je rekao: „Palestinska uprava ohrabruje terorizam i isplaćuje novac porodicama terorista, zarobljenika i oslobođenih palestinskih zarobljenika.“ Tvrdi da je Izrael uzeo isti iznos koji je Palestinska uprava platila iz svojih fondova te da će biti prebačen porodicama „žrtava terorizma“.

Svjetska banka je 23. maja upozorila da se situacija javnih finansija Palestinske uprave naglo pogoršala u posljednja tri mjeseca, što uveliko povećava rizik od kolapsa javnih finansija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo